Fackförbundet Kommunal inför skyddsstopp på Östra sjukhuset. Foto: TT

Skyddsstoppet på Östra sjukhuset hävt

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter klockan 19 på torsdagen hävdes det skyddsstopp som Kommunal lagt klockan 13 samma dag. Men parterna har fortfarande olika uppfattningar.

Efter telefonmöte mellan Arbetsmiljöverket, arbetsgivaren och representanter för Kommunal hävdes strax efter klockan 19 skyddsstoppet.

– Vi och arbetsgivarna har olika uppfattningar om vad som är patientnära arbeten. Under fredagen kommer vi att hålla möten dels med medarbetarna, dels med arbetsgivarna. Allt för att försöka hitta en lösning som alla kan vara nöjda med, säger skyddsombudet Liselotte Kjellström till SVT Nyheter Väst.

Coronaviruset i Västsverige

Det var fackförbundet Kommunal som införde skyddsstoppet på Östra sjukhuset, vilket P4 Göteborg var först med att rapportera.

Skyddsstoppet infördes på en av Östra sjukhusets medicinavdelningar, en avdelning med plats för ca 18 äldre patienter med riskfaktorer vilka väntar på provsvar för covid-19.

Följer inte Folkhälsomyndighetens riktlinjer

Personalen på den berörda avdelningen uppges arbeta med visir och kortärmade skyddskläder men helt sakna munskydd, något som Kommunal menar strider mot Folkhälsomyndighetens riktlinjer, vid nära vård av covid-19-smittade patienter.

– Vi lägger ett skyddstopp för att tvinga fram att arbetsgivaren håller sig till Folkhälsomyndighetens riktlinjer, säger Kommunals ordförande i Göteborg, Christine Martilla och fortsätter:

– Personal känner sig otrygg, det finns en stor fara att de smittas och blir sjuka och sen för smittan vidare.

Kommunals uppfattning är att Folkhälsomyndighetens rekommendationer om skyddsutrustning vid patientnära arbete innebär att personalen ska använda vätskeavvisande munskydd i kombination med visir eller skyddsglasögon.

Ändrade rekommendationer

Men, som sjukhuset skriver i sitt svar, en revidering av dessa rekommendationer har skett nyligen. I de uppdaterade rekommendationerna, som också finns på myndighetens hemsida, sägs bland annat att ”den tidigare tabellen med detaljerade rekommendationer för användning av personlig skyddsutrustning har tagits bort.”  Folkhälsomyndigheten skriver också att ”de nu gällande rekommendationerna kompletterar föreskrifter och lokalt utarbetade riktlinjer”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet