Politiker överens – Scandinavium ersätts med arena för 16 000 åskådare

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns en bred majoritet för ett beslut i den omtalade arenafrågan i Göteborg. Scandinavium, som varit ett Mekka för både hockey och hästsport, har snart gjort sitt. Arenan ska rivas och ersättas med en ny multiarena med 16 000 åskådare.

– Vi har en bred överenskommelse och vi är säkra på att den överlever valet, säger Axel Josefsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Efter månader av förhandlingar bakom stängda dörrar och några partiers avhopp, finns nu en bred majoritet för ett beslut i den omtalade arenafrågan i Göteborg, vilket DN var först med att rapportera om.

Tanken är att Scandinavium ska ersättas med en ny multiarena för upp till 16 000 åskådare.

Valet 2022 Väst

Även klassiska Valhallabadet ska kasseras – men inte innan ett nytt centralbad för över en miljard byggts tvärs över gatan.

Kvarstår gör en utredning om vilken plats som är bäst lämpad för den nya arena, antingen där Scandinavium står i dag eller om det blir där Valhallabadet står.

Foto: SVT

Bakom överenskommelsen står Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Demokraterna.

KD och MP kritiska

Sedan tidigare har Kristdemokraterna hoppat av.

– Jag lämnade förhandlingarna för att det blev för dyrt, det är ett skrytbygge för att locka världsartister, inte för att gynna göteborgarna. Det konkurrerar med välfärden vilket jag inte tycker känns bra, säger Elisabet Lann (KD) i en kommentar till SVT Nyheter Väst.

Även Miljöpartiet och Feministiskt initiativ har hoppat av samtalen. Sverigedemokraterna har inte fått delta.

– Det är synd att partierna bakom arenauppgörelsen verkar sitta fast i en otidsenlig slit- och slängmentalitet. Renoverade arenor och bad hade sparat miljön och kunnat profilera Göteborg som en hållbar stad, säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet