Systemet påminner om de problem som även stora konsertarrangörer drabbas av. Då biljetter köps upp i mängder och sedan säljs till ockerpriser. Foto: TT

Uppkörningstider säljs på svart marknad

Uppdaterad
Publicerad

Trycket är hårt och kön för att få en uppkörningstid kan vara lång. En svart marknad har uppstått där den som är beredd att betala kan tränga sig före för att få ett körprov.
– Vi har ett ansträngt läge och då ökar den här verksamheten, säger Rikard Granlund biträdande chef på Trafikverket Förarprov.

En uppkörningstid för personbil kostar 800 kronor. På en svart marknad säljs tiderna för flera tusenlappar, något som Ttela var först med att berätta. 

– Detta har pågått en tid och har förekommit mer eller mindre över hela landet, säger Rikard Granlund, biträdande chef på Trafikverket Förarprov. 

I år har 40.000 fler personer än normalt beviljats ett körkortstillstånd. Det vill säga det som krävs för att få börja övningsköra. Trycket är stort på landets förarprovskontor.

Den som klarat teoriprovet ska inom två månader erbjudas två uppkörningstillfällen. Något man med nöd och näppe klarar i Vänersborg enligt kontorschefen Christer Simonsson. Aspiranter som redan kuggat två gånger hamnar längre bak i kön.

– Då kan du behöva vänta ytterligare tre-fyra månader, säger Christer Simonsson på Förarprov i Vänersborg.

Där har han hört flera exempel på personer som istället för att vänta, köpt sig en uppkörningstid. 

– Jag vågar inte säga för hur mycket. Men det handlar om flera tusen kronor, säger Christer Simonsson.

”Ett ansträngt läge”

Tillvägagångssättet är att någon bokar upp flera uppkörningstider med olika personnummer som tillhör personer som har körkortstillstånd. Tiderna har sedan lagts ut till försäljning på olika sajter och då någon nappat och köpt en tid, så har personnumret bytts ut till köparens.

Systemet påminner om de problem som även stora konsertarrangörer drabbas av. Då biljetter köps upp i mängder och sedan säljs till ockerpriser.

– Vi har ett ansträngt läge och när det blir färre tider tillgängliga så ökar den här verksamheten, säger Rikard Granlund, biträdande chef Trafikverket Förarprov.

Byter personnummer

Trafikverket har upptäckt flera personnummer som använts frekvent för att boka av och på tider.

– De kan ha använts 50 gånger utan att något körprov gjorts av den personer överhuvudtaget, säger Rikard Granlund. 

I ett försök att få stopp på den svarta försäljningen av uppkörningstider så har Trafikverket nyligen tagit bort möjligheten att boka om tider som redan avbokats en gång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer