Foto: Martin Grill/SVT

Uppslagsverk på nätet som växer

Uppdaterad

De kallar sig för wikipedianer och träffas en gång i veckan på Göteborgs lagerhus. Träffarna varierar. Ibland präglas de av tystnad med djup begrundan, andra gånger förs intensiva diskussioner om i stort sett allt.

I dag är de sju personer som har samlats runt ett skrivbord. Många laptops används flitigt och då och då utbryter en del utrop av faktatyp:

– Andra plats engelska faktiskt, utropar Albin Olsson efter en koll med Nationalencyklopin, efter ett samtal om vilket språk som talas av flest människor i världen.

– Det är fortfarande folk som vet att vem som helst kan skriva, och då säger man ”du kan skriva!” – ”Ja, det har jag inte tänkt på!”, säger de då. Folk tänker inte på att dom själva är ”vem som helst”, men det är roligt och häftigt att hjälpa till och bygga någonting som andra kan ha nytta av, säger Albin Olsson, wikipedian.

Reaktioner på texterna

– Det händer faktiskt ibland att det kommer respons, när några andra som också skriver tackar för att man utökat en artikel. Det är väldigt roligt, säger Therese van Barneveld, wikipedian.

Har du några nya projekt på gång?

– Ja, just nu skriver jag om kvinnliga författare, annars skriver jag mest om kaniner, säger Therese van Barneveld, wikipedian.

Arbetet är ideellt och betalningen stavas fika, social samvaro och kanske en känsla av att bidra med något stort som kommer att leva länge.

Tror du att ni kommer att hålla på 100 år till?

– Det hoppas jag! Målet är ju att samla all mänsklig kunskap...så det finns jobb att göra, skrattar Albin Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer