Utbredd rädsla för LVU i Angered: ”Föräldrar vågar inte säga nej till sina barn”

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar som är så oroliga för myndigheter att de inte vågar säga nej till sina barn. Det vittnar kulturtolkarna i Lövgärdet i Angered om. Det handlar om en utbredd rädsla som fanns långt innan den pågående kampanjen mot LVU. Men det pågår satsningar för att möta oron.

I Lövgärdet i Angered har föreningen Tidigt föräldrastöds kulturtolkar länge mött föräldrar som är oroliga att barnen ska omhändertas, och föräldrar som tror att barns rättigheter i Sverige innebär att man knappt får sätta gränser. Kulturtolkarna Nora Alshanat och Dahaba Mohamed berättar om hur det ger konsekvensen gällande allt från att föräldrar inte vågar begränsa skärmtid till att säga nej till barn som vill gå ut sent på kvällen.

– Barnen hotar med att ringa polisen, säger Nora Alshanat, som berättar att barnen många gånger har mer kännedom om vad som gäller i Sverige än föräldrarna och att föräldrarna därför litar på barnen.

LVU-kampanjen

”Måste också sätta gränser”

De 17 kulturtolkarna pratar flera olika språk och hjälper föräldrar med allt från samtal om barnuppfostran till kontakt med myndigheter. Dahaba Mohamed berättar om föräldrar hon träffat som känt sig lättade när de förstått att föräldrar får säga nej till sina barn.

Hur kan den här bilden spridas?

– Många får bilden att det är barnen som bestämmer i Sverige, säger Dahaba Mohamed, vi berättar att barnen har rättigheter och som förälder måste man följa reglerna, men föräldrar måste också sätta gränser.

Är det inte föräldrarnas eget ansvar att söka upp informationen?

– Föräldrarna har självklart ett ansvar, men många är nya i landet och vet inte var de ska söka efter information, då kan de behöva den här hjälpen, säger Nora Alshanat.

Mött rädslan länge

För dem är rädslan för socialtjänsten, och även för andra verksamheter som skola, förskola och polis, något de mött lång innan den pågående kampanjen mot LVU och omhändertaganden av barn. Föreningen upplever dock att deras arbete kunnat bidra till ett ökat förtroende för myndigheter – men nu är de oroade att den senaste tidens diskussion om socialtjänsten gör att misstron ökar igen.

Hör kulturtolkarna berätta i klippet om rädslan för socialtjänsten och om vilka konsekvenser det kan ge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LVU-kampanjen

Mer i ämnet