Foto: privat/Svenska kyrkan

Kyrkklockan i Utby ringde mitt i natten

Publicerad

Det var strax innan klockan 03 natten mot tisdagen som kyrkklockan i Utby kyrka började ringa och det höll enligt uppgift på i ungefär tio minuter.
– Det handlar om något tekniskt fel, men det ska inte kunna hända igen, säger Per Josefsson,kyrkoherde i Nylöse församling.

Det var när kyrkoherden Per Josefsson kom till jobbet i morse som han fick höra av en kollega vad som hänt under natten.

– Ja, kyrkvaktmästaren berättade att kyrkklockan börjat ringa strax innan klockan 03 i natt och att det berodde på något elfel, säger han till SVT Nyheter Väst.

Under dagen har elektriker varit på plats för att kontrollera och försöka åtgärda felet, men enligt honom så vet de ännu inte riktigt varför kyrkklockan plötsligt satte igång att ringa.

Gamla kablar och kontakter

– Vad jag förstår så kan ett av problemen vara att gamla kablar och kontakter är ihopkopplade med nya och att det uppstått något elfel där, säger Per Josefsson, som samtidigt säger att detta inte hänt tidigare.

Kommer det att hända igen tror du?

– Nä, för nu har det ställts i ett sådan läge så man måste trycka på vissa knappar i en viss ordning för att få igång kyrkklockan. Enligt elektrikern ska det inte gå.

Förknippat med larm

Vad har ni fått för reaktioner på det som hänt?

– Det är klart att det skapar oro. Framför allt för den äldre generationen är kyrkringning mitt i natten förknippat med någon typ av larm som varnar för någonting, säger han.

Men den här gången var det enligt Per Josefsson ingen äldre person som reagerade på  den nattliga klockringningen.

– Det kom däremot in en ung pappa med sitt barn till kyrkan idag och var lite undrande, säger Per Josefsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer