Fouad Youcefi, reportern bakom granskningen, svarade på tittafrågor. Foto: SVT

Vad tycker du om att elever flyr från förortsskolorna?

Uppdaterad
Publicerad
Här är tittarnas frågor om elevflykten från förortsskolorna. Fouad Youcefi, reportern som gjort programmet för Uppdrag Granskning, fanns på plats under onsdagen för att svara på frågor.

En ny rapport från Skolverket har slagit fast att segregationen i den svenska skolan ökar. I stadsdelen Angered i Göteborg väljer en av tre elever i grundskolan bort de egna kommunala skolorna. Det är elever med höga betyg och högutbildade föräldrar som byter till friskolor i andra stadsdelar, och kvar blir de resurssvaga eleverna. Detta gör också att pengar försvinner från den utsatta stadsdelen.

SVT rapporterade · Tyck till om flykten från förortsskolorna!

15.56
Jag bor i Angered och mina barn kunde gå på den närmaste förskolan och den närmaste skolan. Det yngre barnet hade dock svårt att komma in i gruppen och trivdes inte på skolan. Här handlade om omvänt utanförskap. Som etnisk svensk var det problematisk för hen. Mitt äldre barn hade trivts jättebra på samma skola och hade vänner bland skolans övriga elever. Det fria skolvalet var en förutsättning för att mitt yngre barn att utveckla sina kunskaper i en miljö utan omvänd rasism.

Att skolpengen beror på vilken folkbokföringsadress eleven har istället för vilka behov som respektive elev har ger inte rätt förutsättningar för utsatta skolor. Se till att eleverna får det stöd som de enligt skollag och förordningen har rätt till och låt skolan kosta. Varje elev som misslyckas i skolan kommer att medföra en större kostnad för samhället i framtiden. Att ge en elev i utanförskapsområden samma förutsättningar som en elev i bättre bemedlade områden kostar mer. Låt våra unga få den hjälp och stöd de behöver. Ge också lärarna förutsättningar att klara sitt jobb med rimliga löner och arbetsvillkor. En jämlik skola kräver en ojämlik resursfördelning.
@Per - Tack för ditt engagerade inlägg Per. Hoppas alla dina barn nu har den skolgång de behöver! /Fouad, reporter
15.37
En del ser segreationen bara som något negativt. Varför? Det finns ju många fördelar med segreationen också. De flesta, inklusive svenskarna, trivs bäst med sina landsmän. Det är svårt att umgås med folk från andra kulturer.
14.58
Det här visar på en positiv sak med skolvalet, det är möjligt att gå i annan skola om man bor i segregerat område där skolan enligt upptagningsområdet har få eller inga elever med svenska föräldrar. Utan skolval skulle skolor i Angered (eller Tensta och Hjulsta) vara precis lika segregerad ur den synvinkeln och andelen elever med svensk bakgrund i de andra skolorna skulle öka ytterligare.

Tar ni upp det perspektivet också, att friskolorna som de här eleverna går till får en större blandning av elevernas bakgrund när barn från Angered kommer dit?
@DavidH - Bra perspektiv du bidrar med David, för det framkommer nog inte i de artiklar vi hittills publicerat. Integrationen och blandningen mellan elever i de skolor som folk väljer att flytta till blir ju naturligtvis bättre som en effekt av problemen som finns på andra skolor. Det som många frågar sig är ju om skolresultaten hade kunnat förbättras och skolsegregationen minskat genom det som du skriver. Själv tycker jag det mest intressanta är just skolpengen och hur den påverkar skolors möjligheter. /Fouad, reporter
14.55
Sålänge vissa kommunerna inte kan tillgodose fullgoda skolor för våra barn att växa upp i måste det finnas alternativ till de kommunala skolorna. Våra barn ska inte straffas för politikers misslyckanden.
14.53
Klart att studiebenägna elever och /eller ansvarstagande föräldrar sätter sina barn i en fungerande skola om de har chansen! Finns ingen anledning att ha sina barn på dåliga skolor. Det är skolplikt och det i sig kräver att staten tillhandahåller fungerande skolor- när det inte upprätthålls utan man drar ner alla elever till sämst presterande elevs nivå då byter man såklart skola! Elevernas chans till att förkovra sej skall inte vara underordnat för att man låter elever ställa till kaos i en skola!
14.40
Jobba som i Finland - den närmsta skolan är den bästa skolan! Det fria skolvalet, kommunaliseringen av skolan - inget av detta har gynnat vare sig utbildning eller integration.
14.40
Hoppas verkligen att det fortsatt kommer att finnas möjlighet för föräldrar att lämna en skola som inte fungerar. De flesta vill ju sitt barns bästa. Hur man löser kaoset på dessa skolor har jag ingen aning om, men det är något som måste lösas för att elever ska stanna. Katastrof verkligen!
14.39
Det fria skolvalet är ett gift för det svenska samhället. Alla elever till föräldrar som inte kan eller vill bry sig om sina barns utbildning lämnas i skiten, medan eleverna med mer sociokulturellt kapital sorteras ut i friskolorna. Elever med olika bakgrunder slutar att mötas och rasismen ökar. Det enda sättet att bryta denna onda cirkel är att återgå till det statliga skolsystem som fungerade så väl för oss på 80-talet, precis som det gör i många andra länder idag, t.ex. i Finland. Slopa det fria skolvalet och rädda Sveriges framtid!
@Molly - Det finns säkert de som håller med dig, och forskaren Johannes Lunneblad säger exempelvis att det fria skolvalet mest kommit att handla om att välja bort skolor. Samtidigt tänker jag att det finns massvis av föräldrar där ute (och här i chatten) som tycker att skolvalet betytt mycket för dem av flera skäl. Både för att hitta en så bra skola som möjligt för barnen, och för att få livet i allmänhet att gå ihop, exempelvis när det gäller jobbpendling, och fritidsaktiviteter. /Fouad, reporter
14.38
Intressant att läsa inläggen, och de säger mycket om situationen. "Var och en är sig själv närmast" och ytterst få ser till "helheten". Problemen/ möjligheterna är på så många nivåer. Ett stort problem som sällan förs upp är att skolan i allt för hög grad blivit teoretisk. De estetiskt-praktiskt- fysiska ämnen har fått allt mindre utrymme, vilket leder till att en mycket stor del av eleverna känner sig som "fisken på land" i skolan och presterar sämre i "det teoretiska". Ideologi, inkompetenta politiker och ensidiga forskare har vidgat klyftorna och gjort att 'medelmåttighet' och ensidighet upphöjts till norm. Man pratar också allt för lite om vikten av kompetenta och starka skolledare, utan ständigt om att lärarnas löner ska höja. Det är inte Ok att en lärare har samma lön som en rektor som har kanske samhällets viktigaste befattning. Och kanske det mest utsatta....
14.06
Alla människor är lika mycket värda. Men alla barn är tydligen inte lika mycket värda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer