Vid halvsju-tiden skadades två personer efter en älgolycka på Marstrandsvägen utanför Kungälv. Foto: Linus Olsson

Våg av viltolyckor – så kör du säkert

Uppdaterad
Publicerad

Bara under tisdagsmorgonen skedde 33 viltolyckor i Västsverige och Halland. Hittills i år har närmare 36 000 viltolyckor i landet rapporterats in. ”Man måste hålla koll på vägkanterna” säger polisen.

Under måndagskvällen fördes tre personer till sjukhus efter två olika älgolyckor i Västsverige, en utanför Ödsmål och en på Marstrandsvägen.

Nu under tisdagsmorgonen har det varit en våg av olyckor i väst.

– Det är många viltolyckor varje morgon men idag är det riktigt illa, säger Peter Adlersson, polisens presstalesman i Västra Götaland och Halland.

Olyckorna sker överallt, även inom stadsbebyggelse. I Göteborg körde en bilist på ett rådjur på Briljantgatan i Västra Frölunda, en annan på Näsetvägen.

Flest rådjur

I Södra älvsborg inträffade nio viltolyckor under morgonen, i Fyrbodal tio, i Halland sex och i Storgöteborg tre.

– Det går så snabbt att man inte kan ana. Den stora majoriteten olyckor handlar om rådjur men bland morgonens olyckor har vi även två älgkrockar och ett påkört vildsvin, säger Peter Adlersson.

Enligt Peter Adlersson är det viktigt att söka av vägkanterna när man kör.

– Det är tipset. Ha i tanken att det kan komma ett djur när som helst, säger han.

Nationella Viltolycksrådet sammanställer polisens statistik över inrapporterade olyckor.

Fram till igår hade 35 969 viltolyckor rapporterats in under 2016. Det kan jämföras med att det skedde hela 48 190 viltolyckor under hela förra året, vilket var ett av de värsta åren någonsin.

I olyckorna hittills i år är handlar det i runt 28 000 av fallen om rådjur, runt 3 700 om älgar och runt 2 400 fall om vildsvin.

Älgjakten påverkar

– Den här årstiden är värst. Särskilt nu under älgjakten ökar antalet olyckor, alla jägare i skogen gör att djuren rör sig mer, säger Tanja Janjic, administratör på Nationella Viltolycksrådet.

Utslaget på hela året visar statistiken att det sker över fem viltolyckor varje timme.

Enligt Älgskadefondsföreningen dör i genomsnitt fem personer i viltolyckor varje år.

Förra året var det ett 40-tal personer som skadades svårt när de krockade med vilda djur.

Om olyckan är framme

  • Om en viltolycka inträffar ska man i första hand ta hand om eventuella skadade och varna andra trafikanter genom att sätta ut en varningstriangel.
  • Även om man inte kan konstatera någon skada på djuret så ska olyckan ändå rapporteras till Polisen via SOS 112. Polisen skickar ut en eftersöksjägare från någon av jägarorganisationerna för att spåra djuret och eventuellt avliva det för att förkorta dess lidande.
  • Vilda djur är enligt jaktförordningen björn, varg, järv, lodjur, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn.
  • Vid en olycka måste också platsen där sammanstötningen skedde markeras. Detta sker bäst genom att använda den så kallade viltolycksremsan som bland annat kan hämtas hos Bilprovningen.

Källa: Nationella viltolycksrådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.