Gängen sprider rädsla på biblioteket i Kinna – kommunen sätter in väktare: ”Handlar om barn”

Uppdaterad
Publicerad

Efter larm om bråk mellan ungdomsgäng, stölder och narkotikabruk har biblioteket i Kinna fått anlita väktare och ändra sina öppettider. Nu kallar kommunen till möte för att hitta en lösning.
– Vi ska inte behöva ha våra bibliotekarier i en arbetsmiljö som dom inte känner sig trygga i, säger Birgitta Andersson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Under ett par månaders tid har det varit stökigt på biblioteket i Kinna. Polisen har ett flertal gånger larmats till biblioteket efter att ungdomsgäng bråkat med varandra och stört andra besökare, men också på grund av stölder och narkotikabruk. Kommunen har fått information om att det finns invånare som undviker biblioteket för att de inte känner sig trygga där.

Som konsekvens av stöket har kommunen anlitat väktare som finns på plats kvällstid. Man har också ändrat öppettiderna.

De som vill läsa morgontidningen får nu göra det i kommunhuset intill istället eftersom det inte har fungerat att ha öppet utan personal på plats. 

Kommunen kallar till möte

För att komma till rätta med problemen har kommunen nu kallat till möte där flera berörda nämnder ska se vilka insatser som behövs. Enligt Birgitta Andersson (S), ordförande i kultur och fritidsnämnden i Marks kommun, kan det både handla om fältassistenter och kameraövervakning. 

– Det är ju väldigt kostsamt att ha väktare och det är pengar som man vill lägga på bättre saker än övervakning, säger Birgitta Andersson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Marks kommun. 

”Handlar inte bara om att mota bort”

Polisen beskriver situationen som att biblioteket har blivit en “värmestuga” under vintern. När det nu blir både varmare och ljusare tror man att problemen inne på biblioteket kommer att minska.

Samtidigt ser kommunen nu över om det finns ungdomar som är i behov av hjälpinsatser för att få en långsiktig lösning.

– Det här handlar ju inte bara om att mota bort dem någon annanstans. Det är ju barn det handlar om som vi måste ta hand om, säger Birgitta Andersson (S).

– Jag tycker att det är A och O att identifiera ungdomarna och se om de behöver hjälp på något sätt. Annars har vi ju misslyckats. Då är det som att vi ger upp de här ungdomarna och det tycker inte jag att man får göra. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kinna

Mer i ämnet