Majbrasa eller koi – i Västsverige kan du välja och vraka i Valborg. Foto: SVT/TT

Här kan du fira Valborg i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Körsång, eldar, tal och kortege... När våren ska firas in i Västsverige finns det gott om offentliga evenemang att ta del av. SVT Nyheter Väst har vaskat fram ett litet axplock till dig som ännu inte bestämt dig för vad du ska hitta på under dagen.

Vare sig du befinner sig i storstan eller ute på landsbygden under aprils sista dag är firandet av vårens ankomst inte långt borta. Majbrasor, tal och körsång hör förstås till den starkaste Valborgstraditionen, och här står många hembygdsgårdar redo med välfyllda rishögar och uppsjungna körer.

Om du är i Skövde kan du exempelvis leta dig till Boulognerskogen för att få rätt stämning, i Lidköping till Kronocamping och om du är i Sjötorp finns ett fullspäckat program att ta del av på Bygdegårdsföreningen.

Kamelparken ett inslag i kortegen

För Göteborgarna är Chalmerscortégen en populär tradition sedan drygt 100 år tillbaka. I helgen bygger närmare 1.000 chalmerister årets tåg som går av stapeln från Chalmers campus under söndagskvällen.

– Vi är jättetaggade på att visa upp detta för göteborgarna. 44 ekipage är med i år och nästan hälften drivs av egen maskin – alltså inte på lastbil, berättar Hanna Jörlén, ordförande i cortégekommittén.

2015 var snippan och snoppen en del av Chalmerscortègen. Foto: SVT

Som vanligt uppmärksammas både stora nyhetshändelser och mindre lokala ”snackisar” med i paraden. Som exempel kan nämnas Pokemon Go den planerade kamelparken i Angered.

– Vi kommer också att ha med en jättestor badanka som byggts på en lastbil. Den ska det kunna gå att bada i, avslöjar Hanna Jörlén.

Ett ännu inte lika traditionsenligt Valborgsfirande går att hitta i Botaniska Trädgården i Göteborg. Japansk körsbärspicknick arrangeras för andra året i rad och innehåller bland annat koi-karpar som släpps ut på grönbete i dammen, körsbärsdans och provsmakning av japanska teer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.