Foto: SVT

Anklagas för våldsuppmaning

Publicerad

”Hot mot demokratin” enligt politiker. Göteborgshiphoparna själva ser sin video som en protest mot klyftor och utanförskap.

I videon ”Tro, hopp och utanförskap”, gjord av flera hiphopare från Göteborg, rusar en grupp maskerade och beväpnade aktivister in i stadshuset, slår ner en vakt, binder fast och tejpar för munnen på politiker. Videon har mailats till Göteborgs ledande politiker och en mängd riksdagsledamöter.

– Det handlar om frustrationen och att vi försöker förmedla något som pågår ute i förorterna, säger Ali ”Prince Ali” Görgulu.

De övriga som ligger bakom videon är artisterna Flame, Black Ghost, Lani Mo och Wordsilah.

Men kommunalrådet Dario Espiga (S) tycker inte att en video som visar våld är rätt väg att gå.

– Om syftet med videon är att visa på utanförskap så tycker jag att den misslyckas, säger kommunalrådet Dario Espiga (S), som också är ordförande i Social resursförvaltning.

– Det är en ju en antidemokratisk video som uppmanar till våld. Det hade varit bättre om man visade ungdomar som går och röstar för att förändra samhället.

– Det är inte vi eller vår musik som har skapat utanförskapet, det är politikerna, säger Karwan Faraj, som skrivit manus till videon.

Ove Sernhede, är professor i socialt arbete vid Göteborgs universitet. Han har forskat mycket om segregation och om ungdomskultur. Han tycker att man ska se bilderna i videon som symboliska.

– Det är ett sätt att höja temperaturen på frustrationen, det finns en slags desperation i det, men det är fortfarande ett symbolspråk, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer