Arkivbild. Foto: TT

Våldtäkter fortsatt svåra att bevisa

Uppdaterad
Publicerad

Något fler fällda våldtäktsmän — men den nya samtyckeslagen innebär ingen dramatisk förändring, enligt åklagarna.
– Våldtäkter kommer fortfarande att vara svåra att bevisa, säger överåklagare Marianne Ny vid utvecklingscentrum i Göteborg.

Den nya samtyckeslagen gör ingen större skillnad för den som blir utsatt för en sexuell handling mot sin vilja, anser Marianne Ny, som har sin tjänst på utvecklingscentrum i Göteborg.

– Det är kanske ett litet antal fall som med den nuvarande lagstiftningen skulle ha bedömts som sexuellt ofredande, men som med den nya regeln kommer att bedömas som våldtäkt, säger hon.

”Något fler”

Överåklagare Marianne Ny har sin tjänst på utvecklingscentrum i Göteborg.

Det nya oaktsamhetsbrottet bedöms samtidigt kunna leda till ”något fler” fällande domar.

– Det är situationer där alla varningsklockor borde ringa. Där har vi sett en del domar där det varit tydligt för oss att det borde falla under grov oaktsamhet, säger Marianne Ny, utan att närmare vilja gå in på hur många domar det kan komma att handla om.

Kritiska remissinstanser har ifrågasatt att samtyckeslagen behövs och framfört att det straffrättsliga skyddet redan är heltäckande. Även i dag kan situationer där gärningsmannen exempelvis utnyttjar en person som är allvarligt rädd, berusad eller befinner sig i en särskilt utsatt situation bedömas som våldtäkt. Men Marianne Ny håller inte med.

– Alla situationer omfattas inte. Man är kanske rädd, men inte så pass allvarligt rädd att det kan klassas som en särskilt utsatt situation. Eller man är berusad och har svårigheter att värja sig, men är inte helt utslagen. Där finns ett visst utrymme för att utvidga lagstiftningen med den nya bestämmelsen, säger hon.

Ord mot ord

Fortfarande kommer dock rättsväsendet inte att nå fram i alla ärenden där det kan ha varit fråga om en våldtäkt, säger Marianne Ny.

– Den grundläggande problematiken kommer att kvarstå. Som regel finns inga åsyna vittnen, man står ofta med en ord mot ord-situation och stödbevisningen är inte tillräckligt stark för att nå upp till kravet på att det är ställt utom rimligt tvivel, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förslaget om samtyckeslag

Mer i ämnet