Advokaten Baharak Vaziri har tagit fram en app där personer som vill ha sex med varandra samtycker genom att skriva under med bank-id, men den får kritik av Ida Östensson från organisationen Make Equal. Foto: SVT

Samtyckes-app får hård kritik

Uppdaterad
Publicerad

Att signalera frivillighet vid sex med hjälp av bank-id är en dålig idé tycker Ida Östensson från organisationen Make Equal.- Man förlöjligar bilden av vad samtycke är.

Den nya samtyckeslagen innebär att det blir förbjudet att ha sex med en person som inte sagt ja eller tydligt visat att hen vill. Tidigare har det krävts att en förövare använder sig av våld eller hot, eller utnyttjar att offret varit i en särskilt utsatt situation, för att det ska klassas som ett övergrepp.

Advokaten Baharak Vaziri har tagit fram en app där personer som vill ha sex med varandra samtycker genom att skriva under med bank-id.

– Det ska främja till eftertänksamhet. Det är en ny tid och jag tyckte att det passade att man kunde ha någon form av signering, säger hon i en debatt i Morgonstudion i SVT.

Träder i kraft nu på söndag

Hon fick mothugg av Ida Östensson från organisationen Make Equal som under lång tid arbetade för en ändring i lagen. Hon säger att hon hoppas att förslaget är ett skämt och menar att det bara är folk som är kritiska till den nya lagen som är positiva till appen.

– Alla förstår att det inte fungerar att använda bank-id eftersom varje ny handling kräver samtycke. Man förlöjligar bilden av vad samtycke är.

Samtyckeslagen klubbades igenom i riksdagen i maj och träder i kraft nu på söndag 1 juli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.