Foto: TT

Lagrådet dömer ut regeringens förslag om samtyckeslag

Uppdaterad
Publicerad

Lagrådet dömer ut regeringens förslag om en så kallad samtyckeslag i sexualbrottslagstiftningen, som Ekot var först att rapportera om. Förslaget lades fram i höstas i syfte att förtydliga kravet på att sex ska vara frivilligt.

Regeringens förslag skulle medföra en godtycklig bedömning av när samtycke föreligger och när samtycke inte föreligger, kommer Lagrådet fram till.

Lagförslaget har gått ut på att det ska vara förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen sagt ja eller aktivt visar att den vill delta.

Straffrättslig innerbörd

”Det går inte att utifrån lagtexten förutse i vilka fall det finns förutsättningar för straffrättsligt ansvar[...]”, skriver Lagrådet i yttrandet.

– I grunden är alla överens om att det ska föreligga något samtycke, men det finns olika uppfattningar om vad det skulle innebära rent juridiskt med en samtyckesreglering i lagen, säger Dennis Martinsson, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet.

Dennis Martinsson är doktor i straffrätt vid Stockholms universitet. Foto: Staffan Westerlund

Men inte sällan står ord mot ord i fall om våldtäkt. 

- Bevisfrågan kan man inte komma runt när det gäller brottmål, hur man än vänder och vrider på det. I typfallet är det två personer som har varit inblandade. Då är det ord som står mot ord, och då blir det för rätten en fråga om trovärdighet.  

Möts av kritik

Regeringen kritiseras även i yttrandet för att föreslå en lagändring som redan täcks in av befintlig lagstiftning.

– Lagrådet menar att regeringens lagförslag inte är utformat på ett särskilt tydligt sätt, säger Dennis Martinsson.

Advokatsamfund har tidigare uttryckt skepsis mot en samtyckeslag, där ordförande Anne Ramberg varnat för ”politisk populism”, och att lagen inte kommer leda till fällande domar. 

Vad händer nu?

Huruvida regeringen väljer att ta till sig av Lagrådets avstyrkande kvarstår att se. Men planerna har varit att sjösätta förslaget i år, 2018.  

– Traditionellt sett brukar man lyssna på lagrådet. Men regeringen kan antingen välja att köra på med förslaget eller välja att modifiera det, säger Dennis Martinsson, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet.  

Lagrådet är den myndighet i Sverige vars uppgift är att granska viktiga lagförslag innan de behandlas av riksdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.