Punkt för punkt: Så ser förslaget om samtyckeslag ut

Uppdaterad
Publicerad
  • Det blir förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen sagt ja eller aktivt visar att den vill delta. Det ska inte längre krävas att gärningsmannen har använt sig av våld eller hot, eller utnyttjat offrets särskilt utsatta situation, för att kunna dömas.
  • Regeringen föreslår att två nya brott införs, oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp med ett fängelsestraff på högst fyra år. Oaktsamheten tar sikte på omständigheten att den andra personen inte deltar frivilligt.
  • Minimistraffet för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn höjs från fängelse i fyra år till fängelse i fem år. Regeringen föreslår dock inte att införa en rubricering om synnerligen svårt brott, trots att det funnits med i utredningen.
  • Det straffrättsliga skyddet vid sexualbrott mot barn stärks vid oaktsamhet hos gärningsmannen i fråga om barnets ålder. Gärningsmannen ska ha svårare att hänvisa till att offret rent fysiskt sett äldre ut.
  • Den som utsätts för ett sexualbrott ska få stöd tidigare i processen. När en förundersökning om sexualbrott inleds ska en anmälan om målsägandebiträde göras omedelbart.
  • Regeringen avsätter resurser för att informera myndigheter och domstolar om det. De ska även ändra läroplanen för att få in frågan där.
  • Begreppet våldtäkt behålls, och nya oaktsamhetsrekvisit införs. ”Vår bedömning är att fler kommer att lagföras”, säger Morgan Johansson.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.