Tomas Tobé och Adam Marttinen, rättspolitiska talespersoner för M respektive SD. Foto: TT

”Ha inte för stora förväntningar på fler fällande domar”

Uppdaterad
Publicerad

De två största oppositionspartierna, Moderaterna och Sverigedemokraterna, är tveksamma till om den nya samtyckeslagen kommer att leda till fler fällande domar och vill se fler åtgärder.

– I bästa fall kan lagen bli normerande. Men jag tror att man ska ha ganska låga förväntningar på att antalet fällande domar kommer att öka, säger Tomas Tobé, Moderaternas rättspolitiske talesperson.

Adam Marttinen, Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson, är inne på samma spår:

– Det är lite vanskligt att det verkar finnas en tillit till att det ska bli fler fällande domar.

Först måste mer pengar satsas på att öka polisens kapacitet, anser han.

M vill ha sexualbrottsgrupper inom polisen

I den nya lagen betonas att den som utsatts för sexualbrott ska få stöd tidigt. Men Moderaterna tycker inte att det räcker.

– Vi vill att särskilda sexualbrottsgrupper ska skapas inom polisen. Bättre kvalité på utredningarna skulle leda till att fler blir lagförda. De första förhören är oerhört viktiga, säger Tomas Tobé.

Även Adam Marttinen betonar vikten av att offren får hjälp så snabbt som möjligt.

– Om det dröjer ett år mellan anmälan och rättegång påverkar det kvalitén i utfallet och även orken för målsäganden att hänga kvar, säger Adam Marttinen.

Risk för ökat fokus på offret

De uttrycker också farhågor för att samtyckeslagen, som bygger på att sex ska vara frivilligt, kan bidra till ett ökat fokus på offret – genom att offret själv måste bevisa att hen har varit tydlig med sitt nej.

– Bevissituationen i de rättsfall där ord står mot ord riskerar att bli likadan som nu, säger Adam Marttinen.

Skärpta straff – utöver skärpningarna i den nya lagen – är också något som både M och SD efterfrågar. Och åtminstone i ett fall verkar det vara på väg.

– Vi har lyckats samla alla riksdagens partier kring ett tillkännagivande till regeringen om skärpt minimistraff för våldtäkt. I den nya lagen höjs bara minimistraffet för grov våldtäkt, säger Tomas Tobé.

Sverigedemokraterna hade velat gå ännu längre.

– Vi vill se över samtliga sexualbrott och höja straffnivåerna, säger Adam Marttinen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förslaget om samtyckeslag

Mer i ämnet