Våldtäktsdömd beviljas resning – hävdar att han sov

Uppdaterad
Publicerad

En man som dömdes till två års fängelse för våldtäkt av Göteborgs tingsrätt har nu beviljats resning. Mannen hävdar att han sov när han genomförde samlaget.

Högsta domstolen anger att mannen har en diagnostiserad sömnstörning och att den nya bevisningen innebär att det finns tvivel om mannens uppsåt, något som Sveriges radio var först att rapportera om.

Både mannen och den målsägande har vaga minnesbilder av vad som hänt den aktuella natten. Men teknisk bevisning slog fast att ett samlag hade ägt rum. Och både tingsrätten och hovrätten dömde mannen till fängelse för våldtäkt. Högsta domstolen beviljade först inte prövning av fallet.

Tillkommit nya uppgifter

Men nu har mannen begärt resning – och Högsta domstolen beviljar detta, eftersom det tillkommit ny bevisning.

Den bevisningen består av en sömnutredning, där mannen diagnostiserats med en sömnstörning. Mannen hävdar alltså att han inte var medveten om vad han gjorde och han har också åberopat en artikel om sexuella beteenden i samband med sömn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.