Beslutet att behålla de nedläggningshotade psykmottagningarna fattades under fredagens styrelsemöte efter att Socialdemokraterna och Moderaterna lagt ett gemensamt förslag om att ändra planerna på nedläggning av de berörda psykavdelningarna. Foto: SVT

Vändningen: Nedläggning av Sahlgrenskas psykmottagningar stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Tre psykiatrimottagningar inom Sahlgrenska i Göteborg har hotats av stängning efter ett sparförslag lagts på sjukhuset. Prostester från personal och patienter har varit högljudda – och på fredagen kom helt nya besked.

– Vi måste spara pengar, men vi är angelägna om att skydda patienterna och säkra att personalen kan ta hand om dem även fortsättningsvis, säger sjukhusets styrelseordförande Cecilia Dalman Eek (S).

Avdelningarna Psykiatrisk vård för döva och hörselskadade, Äldrepsykiatrisk mottagning och öppenvård och Psykiatrimottagning utmattningssyndrom har, som SVT tidigare rapporterat, hotats av nedläggning – men så blir det inte.

Beslutet fattades under fredagens styrelsemöte efter att Socialdemokraterna och Moderaterna lagt ett gemensamt förslag om att ändra planerna på nedläggning av de berörda psykavdelningarna.

Avdelningarna blir kvar – men flyttas

Men beslutet innebär inte att avdelningarna blir kvar i sin nuvarande form, planen är att de ska flyttas och samordnas med andra mottagningar.

– Det är förslaget som sjukhusledningen själv lagt. Man menar att man kan spara pengar genom att minska lokalkonstnader och genom att inte ha separata mottagningar, säger Cecilia Dalman Eek.

”Orimliga sparkrav”

Att lägga ner avdelningarna beräknades ge besparingar på cirka 20 miljoner kronor. Exakt hur mycket den besparingen nu minskar är oklart.

– Det är en del av det som sjukhusledningen får i uppdrag. De ska komma tillbaka med en plan på hur det här kan genomföras.

Cecilia Dalman Eek menar också att sparkravet på Sahlgrenska i år är orimligt högt.

– Vi har en prognos på underskott på 900 miljoner i år och här behöver sjukhuset få hjälp. Antingen av regionen eller regeringen, det är orimligt att sjukhuset ska sprara så mycket på ett år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.