Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Magnus Carlsson, Vattenfall, säger att översvämningsrisken är liten. Foto: SVT/Privat

Här tappas Vänern på vatten

Uppdaterad
Publicerad

Efter onormalt mycket regn denna höst och vinter har vattennivåerna i Vänern blivit så höga att Vattenfall inatt inledde en tvångstappning av sjön för att förhindra översvämning.
– Nu kommer vi ju att fortsätta den här tappningen av vatten, sen så får vädret utvisa vad som sker i framtiden, säger Magnus Carlson, produktionschef vid Vattenfall, Göta älv.

Efter hösten och vinterns kraftiga nederbörd är vattenståndet i Vänern högre än normalt. Detta har nu lett till att man nu tvingas tappa sjön på vatten. På Vattensfalls kraftstation i Lilla-Edet har man nu öppnat dammluckor, på sidan av stationen, där det nu forsar ut 900 kubikmeter vatten per sekund, det rapporterar Sveriges Radio.

– Flödet i turbinerna är nu på maximal kapacitet, vilket gör att vi tvingas låta vatten passera runt stationen utan möjlighet till att producera el på det, säger Magnus Carlson, produktionschef på Vattenfall Göta älv.

Högst flöde i Lilla Edet

Kraftstationen i Lilla-Edet är ett av fyra vattenkraftverk som är belägna längs med Göta Älv. Magnus Carlson berättar att Lilla Edet fungerar som en slags flaskhals när det gäller vattenmassorna från Vänern.

Och de senaste dagarnas oväder har ju gjort att havsvattnet har tryckt på vilket medfört att vi tillfälligt varit tvungna att minska tappningen, säger han.

Säkrar inför framtiden

Magnus Carlson berättar att det i dagsläget inte föreligger någon översvämningsrisk i området, men att man arbetar förebyggande genom att kontrollera vattenivåerna noggrant.

– Ja, nu kommer vi ju att fortsätta den här tappningen av vatten ett tag till, sen så får ju vädret utvisa vad som sker i framtiden, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Dennis

Mer i ämnet