Till vänster NMR, till höger vänsterextrema under en demonstration i Stockholm. Foto: TT

Experten: Vänsterextrema grupper förbereder för våldsamheter

Uppdaterad
Publicerad

Olika grupper på den extrema vänsterkanten har de senaste dagarna samlat in pengar och spridit en karta över NMR:s demonstrationsväg. Experten Magnus Sandelin som specialiserar sig på våldsbejakande extremistiska grupper ser detta som en tydlig signal på att vänstergrupperna mobiliserar sig för våldsamheter.

– Det tyder på att man är inriktad på konfrontation med polisen på något sätt.

De senaste dagarna har vänstergrupperna Göteborgs Antifascistiska Front och Gatorna, som benämner sig som en revolutionär infoportal, samlat in pengar till de kostnader som kan uppstå i och med demonstrationerna den 30:e september samt spridit en karta på NMR:s demonstrationsväg, något som journalisten och författaren Magnus Sandelin ser som oroväckande.

Magnus Sandelin har specialiserat sig på våldsbejakande extremistiska grupper och han ser pengainsamlingarna och spridningen av kartan som en tydlig signal på att vänstergrupperna mobiliserar sig för våldsamheter under lördagen.

NMR-demonstration i Göteborg

– Det tyder på att man är inriktad på konfrontation med polisen på något sätt. De kommer ju inte åt nazisterna eftersom polisen står emellan, så då går man på poliserna istället, säger han.

Samlar in pengar

På Antifascistisk Fronts Facebook-sida uppmanas man att swisha eller sätta in pengar till Syndikalistiskt forum. ”I samband med demonstrationer uppkommer alltid kostnader, vi har ingen egen kassa och vänder oss därför till er” skriver man. Och på Gatornas hemsida finns en karta med NMR:s demonstrationsväg samt telefonnummer till sjukvårdsteam och till något man benämner ”solidaritetsjouren”.

– Solidaritetskostnader i samband med demonstrationer brukar vara att man hjälper till att betala böter för dem som är dömda för olika saker. Jag vet inte vad det annars skulle syfta på, säger Magnus Sandelin.

Att det är nazisterna som vänstergrupperna kommer rikta in sig på är självklart, men då NMR kommer att vara omringade av polis är det istället dessa som man kommer ge sig på, säger Magnus Sandelin.

Ser du det här som en uppmaning till våld mot polisen?

– Kanske inte direkt mot polisen, men att man med alla möjliga medel kommer försöka störa eller förhindra demonstrationen, och att det kommer innefatta lagbrott. Det är ganska tydligt.

”Extremisterna vinnare”

Att det är en nazistisk organisation som vänstergrupperna vänder sig mot är ingen ursäkt att ta till våld, anser Magnus Sandelin.

– Jag tycker inte våld är ok någonsin. Av erfarenhet vet vi också vilken typ av våld de autonoma vänstergrupperna brukar ta till och det drabbar oftast tredje man. Butiker, företagare, privatpersoner och polisen. Man kastar gatsten och förstör, säger han.

Dessutom ser Magnus Sandelin att det är de våldsbejakande organisationerna på såväl vänster- som högersidan som går ut som vinnare ifall det blir våldsamheter på lördag. 

– Både nazisterna och de här delarna av vänstern är fiender till vår demokrati. Båda miljöerna växer och den här demonstrationen gör att båda miljöerna vinner på det. De kan mobilisera sina sympatisörer och försöka rekrytera nya. Det är väldigt sorgligt ur demokratisynpunkt. Det blir en väldigt upptrissad stämning som inte gynnar någon annan än de här extremerna, säger han.

”Spekulationer”

Göteborgs Antifascistiska Front skriver till SVT Nyheter Väst att de är tydliga med vad pengarna kommer att gå till och att resten av kritiken låter som spekulationer.

– Pengarna kommer att gå till solidaritetsarbete. Vi anser att det i sammanhanget är tydligt att solidaritetsarbete innebär solidaritetsarbete för antifascister, skriver de.

På frågan om pengarna kommer att gå till att betala böter för de som begår brott svarar Göteborgs Antifascistiska Front: Den exakta formuleringen vi tagit beslut om är att om några pengar blir över så kommer de gå till solidaritetsarbete. Det är svårt för mig att utveckla utöver de beslut som tagits på möten, därför att vi har en intern demokratisk process som vi följer.

Säpo säger till SVT Nyheter Väst att man inte uttalar sig om specifika organisationer.

– Vi bevakar tre olika våldsbejakande miljöer, den islamistiska, vit maktrörelsen och de autonoma. Inom dessa finns det individer som är beredda att ta till våld och som vi följer, vi bevakar inte specifika organisationer, säger Johanna Blomqvist, pressekreterare på Säpo.

SVT Nyheter Väst har sökt Syndikalistiskt forum för en kommentar till att de står som mottagare för swishinsamlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet