Rossana Dinamarca (V), tidigare riksdagsledamot är kritisk mot Jonas Sjöstedts regeringsbesked. Foto: TT

Vänsterprofilen sågar beslutet att släppa fram Löfven

Uppdaterad
Publicerad

– Vänsterpartiets besked är ett historiskt misstag.
Det säger vänsterprofilen Rosanna Dinamarca efter partiledningens beslut att släppa fram S-ledaren Stefan Löfven vid fredagens statsministeromröstning.

Inte alla inom Vänsterpartiet uppskattar partiledningens beslut att släppa Stefan Löfven vid fredagens statsministeromröstning. Rossana Dinamarca från Trollhättan är en av Västveriges största vänsterprofiler. Nu är hon enormt besviken.

– Det är ingen som brytt sig om vad Vänsterpartiet har stått i den här regeringsbildningen. Man hade ett ypperligt läge att få en vågmästarroll men sumpade den. Vi har inte fått någonting, säger Rossana Dinamarca.

Hon ser dagens beslut som en acceptans om den 73-punktslista som S. MP, C och L kommit överens om.

– Inte ens förnedringsklausulen fick vi bort. Det är ett historisk misstag, vi ger bort möjligheten till inflytande helt gratis, säger hon.

Tror inte på muntliga löften

Rossana Dinamarca valde själv att inte kandidera i förra årets val och har lämnat både riksdagen och sin plats i Vänsterpartiets verkställande utskott.

Hon ger inte heller mycket för de muntliga löften som partiledare Jonas Sjöstedt säger sig ha fått av Stefan Löfven.

– Att Stefan Löfven har lovat att kämpa för vissa gamla reformer, det är så oerhört långt från tillräckligt.

Anser misstroendeförklaring ej möjlig

Hon tror inte heller på hotet om en eventuell misstroendeförklaring för att fälla Löfven om politiken går i en riktning som Vänsterpartiet inte önskar Anledningen är det skulle kräva fler riksdagsledamöter än vad partiet har.

– För att väcka en misstroendeförklaring krävs 35 riksdagsledamöter. Vänsterpartiet har 28. Var skall man få ytterligare stödet ifrån om det gäller till exempel frågor om hyror eller arbetsrätt? All matematik säger att man spelat ut sin roll helt gratis, säger Rosanna Dinamarca.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer