Lars Klevenspärr är chef för räddningstjänsten Storgöteborg. Han manar till lugn i kristider: ”Detta är vår vardag”. Foto: Räddningstjänsten/TT

Efter stora manfallet: Räddningstjänsten gör krisplan

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten Storgöteborg kommer att stå starka oavsett vad, det är beskedet som man lämnar under tisdagen. Förra veckan hade var femte brandman sjukanmält sig – nu förbereder man en krisplan för att verksamheten ska fungera i alla lägen.

– Det är för fasen nu vi ska vara bra, säger Lars Klevensparr, chef för räddningstjänsten Storgöteborg.

Många verksamheter står inför prövningar i coronatider, och räddningstjänsten är inget undantag. Regeringen har rekommenderat att man ska stanna hemma vid minsta förkylningssymtom för att minska smittspridning – och förra veckan hade följaktligen var femte brandman vid räddningstjänsten Storgöteborg sjukanmält sig.

– Man kanske hostar och känner att man inte mår riktigt bra. I normala tider har man ändå gått till arbetet, men nu uppmanar man personalen att vara hemma i stället för att riskera att smitta någon annan, säger Lars Klevensparr, chef för räddningstjänsten Storgöteborg.

Coronaviruset i Västsverige

I sviterna av sjukanmälningarna har räddningstjänsten nu utformat en krisplan. Målsättningen är att man ska kunna klara av ett bortfall på upp till 50 procent – och verksamheten ska fortfarande kunna rulla på.

– Vi försöker till varje pris vidmakthålla vår förmåga till vad vi bedömer är tidskritiskt och där liv står på spel.

Ta in pensionärer

Och lösningarna är flera: Att plocka in pensionerade brandmän, att flytta personal från skrivbordstjänster till fältarbete och att i värsta fall stänga ner stationer – tillfälligt.

– Våra räddningsdykare är en väldigt prioriterad verksamhet. När jag använder ordet prioritera menar jag också att vi kan komma att välja bort verksamheter.

Ett exempel på en sådan verksamhet är djurräddningen, fortsätter Lars Klevenspärr.

– Den förmågan hamnar i en väsentligt lägre prioritering.

En av de mest kraftfulla

Han berättar vidare att man kan komma att ta in mer folk på övertid om det krisar. Det är emellertid något man gärna undviker i större utsträckning.

– Det här med corona kan pågå hela sommaren. Om vi då har en sommar som den för två år sedan måste mina brandmän kunna hålla ut över en väldigt lång tid.

Storchefen vill ändå inte mana till oro.

– Vi är en utav nordens absolut största och mest kraftfulla räddningstjänster. Så även vid ett personalbortfall på 50 procent kommer vi ha en hög kapacitet och förmåga. Vi är väldigt flexibla och vi har inga kommunala gränser när vi nu rör oss.

Så fortsätter han:

– Någonstans vill jag nu tillsammans med mina 900 anställda meddela att är det någon gång räddningstjänsten ska vara som bäst så är det nu.

Fakta: Räddningstjänsten Storgöteborg

Räddningstjänsten Storgöteborg (RSG) är ett kommunalförbund med sex medlemskommuner: Göteborg, Mölndal, Kungsbacka, Härryda, Partille och Lerum, sammanlagt 840 000 invånare. I dessa kommuner svarar RSG för räddningstjänst och förebyggande brandskydd.

Källa: Rsgbg.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet