”Vår insats har lett till ett gripande”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män från Sverige, varav minst två från Göteborg, har gripits i Turkiet misstänkta för att vara på väg till terrororganisationen IS i Syrien.

Och det var med hjälp av den nya Samverkansgruppen mot våldsbejakande extremism i Göteborg som männen kunde gripas.

De fyra männen är i 30-årsåldern och enligt UD har  tre av dem svenskt medborgarskap, medan den fjärde har uppehållstillstånd i Sverige. Enligt SVT:s källor är åtminstone två av männen från Göteborg och det var tack vare viktig information till  den nya samverkansgruppen mot extremism i Göteborg som männen kunde gripas.

Terrordömda göteborgare

– Vi har haft kännedom om de här individerna och jag vill säga att vår samverkan mellan våra gemensamma aktörer har lett till att de har kunnat gripas i Turkiet, berättar Haisam A-Rahman, samordnare mot våldsbejakande extremism i Göteborg.

Stor framgång

Det var för ett år sedan som Samverkansgruppen mot våldsbejakande extremism i Göteborg bildades och att fyra män nu hejdats innan de nådde sitt mål i Syrien ser man som en stor framgång för gruppen.

– Nu har vårt arbete lett till ett gripande. Värsta scenariot är ju att individerna lyckas ta sig in till Syrien Rakka. Här har vi med hjälp av den samverkan som existerar mellan myndigheterna kunnat identifiera vart de har varit på väg och kunnat ingripa där. Sedan har ju även de även turkiska myndigheterna agerat och det är något jag inte gå in på, säger Haisam A-Rahman.

Han tycker att Samverkansgruppen i Göteborg har jobbat väldigt snabbt och kunnat meddela den nationella samordnaren viktig information som bidragit till gripandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordömda göteborgare

Mer i ämnet