Terroristen Hassan Al-Mandlawi dömdes tillsammans med Al Amin Sultan till livstids fängelse. Foto: SVT

Terroristens mamma ber om nåd

Uppdaterad
Publicerad

Terroristen Hassan Al-Mandlawi avtjänar ett livstidsstraff på Salbergaanstalten. Han vägrar både att äta och dricka och ska nu ha lagts in på sjukhus enligt hans mamma som lämnat in en nådeansökan. ”Jag själv tar hand om honom istället för att han blir återskickad till anstalten” skriver hon.

Hassan Al-Mandlawi dömdes till livstidsfängelse för att ha begått terroristbrott i Syrien. Den tyngsta bevisningen mot göteborgaren var ett skrämmande bildmaterial där två män fick sina halsar avskurna.  Al-Mandlawi dömdes för att ha beordrat avrättningarna.

LÄS MER: Terrordömda göteborgarna – detta har hänt

Terrordömda göteborgare

I oktober lämnade terroristens mamma  in en nådeansökan. Enligt den avtjänar Al-Mandlawi sitt straff på Salbergaanstalten där han under fyra månader varken velat äta eller dricka vilket har påverkat hans hälsa.

Ligger på sjukhus

Den 24 oktober ska anstalten ha ringt Al-Mandlawis anhöriga och berättat att han låg på sjukhus på grund av detta.

Hon skriver att det råder brist på ömhet och medkänsla på anstalten och att det därför vore lättare för honom att äta om han får vara med familjen.

Mamman avslutar brevet med följande: ”Därför ber och ansöker jag om nåd för att kunna få hem min son och att jag själv tar hand om honom istället för att han blir återskickad till anstalten. Jag är rädd att något händer honom om han går tillbaka till anstalten.”

LÄS MER: Hovrätten fastställer terroristbrottdom

Al-Mandlawi har en skottskada i huvudet som orsakat en hjärnskada.

”Försöker motivera den som matvägrar”

Heini Lindell är anstalts- och häkteschef på Sahlberga och säger till Göteborgsposten att hon inte kan kommentera enskilda ärenden utan bara berätta vad som gäller generellt när en intagen matvägrar.

– Vi erbjuder mat och vätska och det gör vi regelbundet och alla måltider per dag. Sedan försöker personalen motivera den som matvägrar till att äta. Sedan följs det upp. Personalen antecknar vilket intag som varit per dag för mat och vätska och sedan får alla intagna naturligtvis fri tillgång till vatten, säger hon till tidningen.

LÄS MER: Livstids fängelse för terroristbrott i Syrien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordömda göteborgare

Mer i ämnet