Två män från Göteborg dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för terroristbrott. Foto: Polisen/TT

Livstids fängelse för terroristbrott i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Två män från Göteborg dömdes på måndagen till livstids fängelse för att ha begått terroristbrott i Syrien. Den tyngsta bevisningen mot göteborgarna var ett skrämmande bildmaterial som visar hur två män får sina halsar avskurna.
”Syftet är att sprida skräck bland otrogna, kristna och allmänt bland de som inte tillhör rätta läran” skriver tingsrätten i sin dom.

På måndagen föll domen över de två göteborgare som misstänktes ha begått terrorbrott i Syrien under 2013. De två männen, 32 och 30 år gamla, stred för en grupp som kallar sig Jaish al-Muhajireen wal-Ansar, en grupp som flera svenska medborgare ska ha varit del av och som kan översättas till ”Migrantarmén”.

Och tingsrätten dömde båda männen till livstids fängelse för terroristbrott.

– Det har varit en historisk utmaning för Sverige att hantera jihadister som begår terrorbrott i främmande länder. Den här domen kan ha en viss avskräckande effekt men framför allt är det ett erkännande för Sverige att vi har någon form av metoder för att hantera de här personerna, säger Peder Hyllengren, terrorexpert på Försvarshögskolan.

Bevisen mot de båda männen är filmer och bilder från Syrien. Polisen hittade ett usb-minne med bilderna hos 30-åringen vid en husrannsakan i samband med utredningen av en narkotikahärva i Skaraborg. Mannen dömdes i samband med detta i torsdags förra veckan till ett års fängelse för grov utpressning.

”Ska anses som terroristbrott”

Bildmaterialet från Syrien är skrämmande. På en videosekvens visas hur två fångar får halsarna avskurna. 32-åringen beordrade morden och 30-åringen bestämde platsen. Enligt åklagaren hörs 30-åringens röst på filmen.

– Filmen var oerhört viktig eftersom vi där med våra egna ögon ser vad de gör. Inte bara att det filmas utan också att det hålls tal av olika personer där de säger att ”så här behandlar vi otrogna”, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström.

I domen meddelar tingsrätten att ”De uttalanden som bland annat ”32-åringen” och ”30-åringen” gör i de tre filmerna innebär att morden på de två männen ska anses som terroristbrott.”

Tingsrätten skriver vidare i sin dom att ”De båda männen mördas på ett mycket grymt och bestialiskt sätt genom att en man bakifrån med en kniv skär av halsen på två män som är bundna till både händer och fötter”.

Det finns även ett flertal stillbilder på 30-åringen som poserar med vapen men själv säger han att han befunnit sig i Syrien som volontär för hjälparbete.

”Skjuter mot fienden”

Det finns även flera filmer på 32-åringen, bland annat en där han har filmat sig själv inne i ett hus där han var krypskytt.

– Här sitter jag och skjuter mot fienden som är där långt borta, säger 32-åringen när han filmar inne i ett kalt rum.

Göteborgs tingsrätt skriver på sin hemsida att:

”Eftersom morden och filmningen av dessa har varit avsett att injaga allvarlig fruktan hos den del av befolkningen både i Syrien och i andra länder som inte tror på den rätta muslimska läran har tingsrätten delat åklagarens uppfattning att det varit fråga om ett terroristbrott.”

Domen överklagas

Åklagaren räknar med att måndagens dom kommer att överklagas.

– Naturligtvis är det en grymhet vi ser på filmerna, men det som tingsrätten tagit ställning till är om det är vår klient på filmerna. Där menar vi att man gjort en felaktig bevisvärdering helt enkelt, säger Mia Sandros som är 30-åringens försvarare.

32-åringens advokat tycker inte att filmen och gärningen ska anses som terrorbrott.

– Det här materialet har inte spridits och det har inte heller funnits ett syfte att spridas någonstans. Därför kan man inte anse att det har skadat staten Syrien, och inte heller någon befolkning, säger Lars Salkola som är är 32-åringens försvarare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordömda göteborgare

Mer i ämnet