Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjuksköterskor från gastroenterologisk endoskopimottagning på Östra sjukhuset strejkar från den 4 juni – dagen strejken bröt ut. Foto: SVT

Vårdförbundets kritik i Göteborg: Regionen försöker runda strejken

Publicerad

Efter mer än två veckor i strejk vittnar Vårdförbundet i Västra Götaland om att arbetsgivaren försöker komma runt vårdstrejken och övertidsblockaden.

– Det har hävdats samhällsfara på nya enheter, säger Matilda Eriksson, vice ordförande för Vårdförbundet i Västra Götalandsregionen.

Sjuksköterskan Sofia Kanmert och hennes kollegor från gastroenterologisk endoskopimottagning på Östra sjukhuset togs ut i strejk från dag ett. På onsdagen har de samlats vid sjukhusets huvudentré för att prata med folk som rör sig i området. Strejkande sjuksköterskor delar ut information om vårdstrejken i olika delar av staden.

– Det arbetet pågår dygnet runt och jag kan inte säga att jag jobbar mindre nu, säger hon.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Fler sjuksköterskor ska återgå till arbetet

Enheten ska strejka tills vidare och från början fanns det endast en sjuksköterska i tjänst för att kunna ta emot patienter som inte kan skickas vidare. Västra Götalandsregionen bedömde det som ”samhällsfarlig stridsåtgärd”.

Efter förhandlingar mellan Vårdförbundet och regionen är det fler som ska återvända till jobbet på måndag den 24 juni.

– Vi fick veta att undantaget har ändrats, istället för en sjuksköterska i tjänst så ska det vara fem sjuksköterskor i tjänst från och med nästa vecka, säger Sofia Kanmert.

Vårdförbundet är kritiska

Vårdförbundet menar att arbetsgivaren utnyttjar möjligheter att hävda samhällsfara och beordra skyddsarbete.

– Det märks tydligt att vi är alldeles för få i vården, då samhällsfaran blir direkt påtaglig, säger Ellen Ekholm, ledamot för avdelningsstyrelsen Vårdförbundet i Västra Götaland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet och hör Kaarina Sundelin från VGR berätta om hur strejk har redan påverkat vården i Västra Götaland Foto: Janerik Henriksson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet