Foto: SVT / VG-regionen

Vårdstrid riskerar fälla regionstyret

Publicerad

Det blåser upp till hård strid i Västra Götalandsregionen. Socialdemokraterna meddelade på torsdagen att de kommer att rösta nej till nästa års vårdöverenskommelse i en rad nämnder, något som kan äventyra hela regionstyret.

Det är en krånglig – men ödesmättad fråga. Innan oktobers slut måste politikerna i Västra Götalandsregionens olika hälso- och sjukvårdsnämnder komma överens med sjukhusledningarna om hur mycket vård som behövs 2021-2022 och vad den ska kosta. Vårdöverenskommelserna görs vartannat år och är några av de viktigaste politiska besluten som tas i regionen.

De senaste åren har Socialdemokraterna röstat för vårdöverenskommelserna, trots att de suttit i opposition. Tack vare Socialdemokraterna har minoritetsstyret, med Alliansen och Miljöpartiet kunnat få igenom sina vårdöverenskommelser.

Men nu är det slut med det, uppger Socialdemokraternas oppositionsråd Helén Eliasson.

– Den senaste tiden har vi fått tydliga signaler från sjukhusledningarna om att de står väldigt långt ifrån M-styret när det gäller vårdöverenskommelserna runtom i nämnderna. Det är väldigt stora påfrestningar på sjukvården nu. Det krävs tuffa prioriteringar från politiken för att ge en jämlik vård. Och då kan vi inte acceptera de här neddragningarna som vi fått höra om.

Risk för politiskt kaos

Helén Eliasson uppger att Socialdemokraterna i princip kommer att rösta ned vårdöverenskommelserna i alla nämnder och styrelser där frågan ska upp de närmaste veckorna. Även Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna väntas rösta ner de blågrönas förslag. Om så sker riskerar det att leda till en politisk kris i Västra Götalandsregionen.

Hur ser du på risken att det här innebär ett politiskt kaos och att den styrande minoriteten kanske till och med faller?

– Det är klart att det finns en risk, men jag hoppas att vi ska kunna undvika att behöva säga nej. Vi hoppas att man bjuder in till samtal så vi får en bred överenskommelse om vården istället. Om inte så är vi beredda att ta ansvar.

SVT har upprepade gånger sökt regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) och Liberalernas gruppledare Jonas Andersson för en kommentar, utan att få svar. Tony Johansson (MP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen håller med om att ett socialdemokratiskt nej skulle leda till politiskt kaos.

– Om det inte blir en vårdöverenskommelse som utgår från regionfullmäktiges budget, så är det ju klart att det blir mycket svårt för den grönblå ledningen att fortsätta styra. Då är frågan om det finns ett rödbrunt alternativ istället med Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, säger han.

Öppnar för samtal med S

Han uppger att Socialdemokraterna varit med i flera grupper som arbetat fram delar ur vårdöverenskommelsen. Han är därför förvånad över Socialdemokraternas utspel.

– Det hade varit bra om de hade talat om vad de vill se istället.

Kommer ni att bjuda in socialdemokraterna till samtal om vårdöverenskommelsen?

– Samtal är vi alltid öppna för. Sedan ska vi följa regionfullmäktiges budget.

Den första hälso- och sjukvårdsnämnden som väntas ta beslut om vårdöverenskommelsen är Östra hälso- och sjukvårdsnämnden, som har möte under fredagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer