Öloppet i Götebors södra skärgård. Foto: Jakob Edholm

Världen simmar och springer i skärgården

Publicerad

På lördagen går Öloppet av stapeln i Göteborgs södra skärgård, för sjunde året i rad. Över 700 personer ska kämpa sig över hav och klippor i jakten på seger.

Människor från Sverige och olika delar av världen kommer på lördagen till Göteborg för att tävla i Öloppet. Ett lopp i tävlingsformen swimrun, där du både simmar och springer.

– Närheten till naturen som de tävlande upplever är unik och det blir mycket adrenalin. Vid vissa passager slår det stora vågar och man känner verkligen att man är mitt ute i naturen, säger Jonna Martinsson, kommunikationsansvarig för Öloppet.

Deltagarna springer över terräng, vägar och klippor och simmar i havet mellan öarna i Göteborgs södra skärgård. Alla tävlar i lag om två och sitter ihop med sin partner i ett snöre.

– Många säger att det är unikt att tävla i par och att tävla i mix, med en kvinna och en man, säger Jonna Martinsson.

Lika långt som ett maraton

I Öloppet finns det en damklass, en herrklass och en mixklass. Loppet är på 42 kilometer, men det finns också kortare sträckor med sina egna starter och ett lopp för barn. Arrangörerna räknar med att det kommer att vara över 700 deltagare som är med och tävlar under dagen.

– Många lag från världseliten är med, så vi tror att det kommer att bli en stark kamp om vinsten. Vi har ett starkt startfält i år och med lag från flera olika länder, det tycker vi är väldigt roligt, säger Jonna Martinsson

Långaväga gäster

Det har kommit deltagare till västkusten från många olika delar av världen för att tävla. I år deltar lag från bland annat Australien, Hongkong, USA, Schweiz och Nya Zeeland, men även från stora delar av Sverige.

– Det som vi tycker är fantastiskt är att få visa upp vår fina skärgård. Miljön är helt perfekt för swimrun här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.