Foto: Statens haverikommission

Värme och uttorkning kan ligga bakom flygolycka i Falköping

Publicerad

Landningen misslyckades och segelflyget kraschade bredvid banan. Nu har Statens haverikommission utrett olyckan, där piloten fick allvarliga skador.

Det var på eftermiddagen sent i juni och 29 grader varmt då olyckan ägde rum. Planet, som var tyskregistrerat, störtade rakt ner i marken på Falköpings flygplats och förbipasserade larmade SOS.

–  Det är ett segelplan som har missat landningen och landat utanför banan. En person som körde planet är skadad, sade Ola Jakobsson, stabsbrandmästare på räddningstjänsten Falköping-Tidaholm, strax efter olyckan.

Sommarhettan kan vara boven

Mannen var vid medvetande men fördes till sjukhus, där det konstaterades att han skadats allvarlig med flera frakturer.

Nu visar Statens haverikommission att sommarhettan kan ha haft ett finger med i spelet. Slutsatsen är att piloten försökte landa trots för låg höjd och fart, och att värme och uttorkning troligen påverkat hans förmåga att fatta bra beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer