Värmen kan göra din mat dyr till hösten

Uppdaterad
Publicerad

De varma sommardagarna kan få konsekvenser i plånboken till hösten. Bristen på spannmål kan leda till både högre priser och sämre kvalité på din mat.
– Det kommer kunna hända ovanliga saker framöver, säger vd:n för Fazer Kvarn AB John Poulsen.

Det råder stor torka i landet just nu. Skördar har blivit tidigarelagda och redan har priser på råvaror gått upp.

– Det är klart vi är oroade, självklart. Vi oroade men inte panikslagna just nu, säger John Poulsen på Fazer Kvarn i Lidköping som producerar bland annat müsli och havregryn.

Kommer påverka nästan alla livsmedel

Fazer skall inom några veckor ta in provlass på de råvaror som nu skördas historiskt tidigt för att se om de håller kvalitén.

Spannmålsbristen framöver kommer, enligt Lantmännen, påverka nästan allting vi äter. Om inte annat i foder till djuren.

– Spannmålen finns med i i princip alla livsmedel vi stoppar i oss, bröd, mjöl, kött och ägg. Det finns med i nästan alla sammanhang på olika sätt, säger spannmålschefen på Lantmännen, Mikael Jeppson.

Konsekvenser till hösten

Efter september kan vi konsumenter enligt honom börja se konsekvenserna av de varma sommardagarna i våra butikshyllor. Många råvarupriser har, och kommer ännu mer, att stiga och troligtvis kommer butikerna därmed höja priserna till oss konsumenter.

– Vi väntar bara nu. Vi vet inte vart vi hamnar till hösten, säger Mikael Jeppsson.

Många djur till slakt

De som kan bli riktigt drabbade av torkan är köttproducenterna. När fodret börjar sina kan fler djur gå till slakt. På lantmännen vill man att konsumenterna skall tänka på landets bönder.

– Köp svenskt, det är viktigt att vi stöttar dem nu, säger Mikel Jeppsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lidköping

Mer i ämnet