Janina vill varna andra efter att hon lurats på Blocket av en kvinna som sa sig sälja studentlitteratur. Foto: Privat / montage

Janina varnar för studentbluffen på Blocket: ”Oförlåtligt”

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna har åtalats för att ha lurat studenter på en särskild sajt för studentlitteratur. Men bedrägerierna sker även på Blocket.

– Jag fick aldrig böckerna jag hade beställt. Jag är både kränkt och arg, säger Janina Hemer Lundell som hört av sig till SVT med sin berättelse.

Det var i förra veckan som en kvinna i Göteborgsområdet åtalades för att ha lurat fem studenter att beställa begagnad litteratur på sajten studentlitteratur.se, vilket SVT Nyheter Väst skrev om i helgen.

Efter det har personer hört av sig med liknande berättelser. En av dem är Janina Hemer Lundell som hittade böcker på Blocket som hennes dotter som studerar till undersköterska behöver.

– Vi kom överens om att jag skulle betala över swish och kvinnan som sålde böckerna skulle skicka dem till mig. Men böckerna kom aldrig och kvinnan svarade inte på några meddelanden, säger hon.

Efteråt kände sig Janina Hemer Lundell arg och kränkt, men då det handlade om några hundra kronor, förhållandevis små pengar, blev det aldrig av att hon polisanmälde det misstänkta bedrägeriet.

”Studenter ofta bland de drabbade”

Det är ganska vanligt, enligt Lars-Ove Wessberg, kommissarie på bedrägerisektionen inom polisen region väst.

– Det finns ofta ett mått av skam inblandat. Man känner att man varit dum som blivit lurad och handlar det om småsummor kanske man drar sig för att höra av sig till oss, säger han.

Enligt Lars-Ove Wessberg riktar sig bedragare ganska ofta mot just studenter.

– Jag skulle säga att det förekommer många bedrägerier mot den gruppen också, precis som mot de flesta andra grupper, säger han.

I klippet ovan hör du Janina Hemer Lundell berätta om känslorna kring bedrägeriet. Du får även hennes tips om hur du undviker att drabbas av samma sak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.