Arkivbild. Trollhättan sluss- och fallområde. Foto: SVT/Arkiv

Varnas för livsfarlig slussmiss

Publicerad

En person anmäldes till Sjöfartsverkets personalansvarsnämnd, misstänkt för att ha orsakat översvämningen av en sluss i Trollhättan i maj. Nu beslutar Sjöfartsverket att personen får en varning.

Den anmälda personen är en person som arbetar vid slussarna i Trollhättan. Enligt anmälningen ska personen ha ignorerat överfyllningslarmet, vilket gjorde att slussen svämmade över. Detta trots att personen uppges ha god kännedom om säkerhetsrutinerna. Personen ska därigenom ha uppvisat ”grov oaktsamhet”, skriver Sjöfartsverket.

Stängdes av i 20 timmar

Slussmissen innebar livsfara för allmänheten och ska även ha orsakat materiella skador för en halv miljon kronor. I samband med händelsen stängdes slusstrappan av i 20 timmar, vilket drabbade tre handelsfartyg och flera fritidsbåtar.

Skadade Sjöfartsverkets förtroende

Sjöfartsverkets generaldirektör, Katarina Norén, skriver i beslutet om varningen att händelsen har skadat Sjöfartsverkets förtroende i området kring Vänern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer