Foto: SVT/TT

Varning för skyfall i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Den sköna sommarvärmen håller i sig men redan till lunch på måndagen väntas åska och skyfall dra in med dunder och brak norrifrån över Västsverige. Lokalt finns risk för översvämningar.

Jordarna är torra, gräs och löv gulnar, och värmen håller sitt grepp om Västra Götalands län. Men i eftermiddag väntas kraftigt regn och åska.

– Det är utfärdat en varning för risk för stora mängder regn som börjar redan till lunch och sedan fortsätter till kvällen, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Lokalt stora regnmängder

En kallfront som kommer norrifrån, passerar Dalarna och Värmland för att sedan dra över Bohuslän, Dalsland och Västra Götaland innebär att det kan komma mycket regn väldigt lokalt.

– På sina håll, väldigt lokalt, kommer det minst 35 millimeter på bara ett par timmar vilket innebär att det är risk för översvämningar när det inte hinner rinna undan.

Hjälper inte mot låga vattennivåer

Räcker det här regnet för att fylla på vattenreserverna?

– Nej, tyvärr. Vi behöver ett omfattande regnfall som pågår i en-två dagar. Det regn som drar in i dag kommer dessutom vara väldigt lokalt vilket innebär att det kan bli översvämningar på vissa ställen och torrt på andra.

Efter skyfallet så kommer det klarna upp, temperaturen kommer ligga mellan 20-25 grader och det väntas återigen torra dagar.

– Torsdag och fredag kan det komma några skurar men inget omfattande regn. Det är först nästa tisdag som det eventuellt kan komma mer. Men det är väldigt osäkert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.