Varningen från SMHI: Upp till 15 centimeter snö

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat varningar över hela Västra Götaland. Detta på grund av ett snöfall som drar in över regionen söderifrån och med anledning av den blöta marken och den regniga vintern gör att risken för översvämningar är stor. Men i vissa delar kan snön komma att ligga kvar.

– I inre delar av Dalsland kan det komma upp till 15 centimeter med snö de närmsta dagarna, säger Moa Hallberg, meteorolog SMHI.

Den 15 februari inleddes den meteorologiska våren, och under hela tisdagen förväntas snö och minusgrader. Snöfallet som kommer söderifrån kommer att vara som mest intensivt under natten mot tisdag och under hela tisdag förmiddag i hela Västra Götaland. Enligt den senaste prognosen kan det falla mellan 5-10 centimeter snö i flera delar av regionen, i delar av Dalsland väntas upp till 15 centimeter snö.

– Just nu är det svårt att säga om den kommer att ligga kvar någon längre tid eftersom den snö som faller nu är så blöt, men i vissa delar kan den nog ligga kvar ända tills på fredag eftermiddag då temperaturen förväntas att stiga igen, det gäller framförallt i Skaraborg och inre Dalsland, säger Moa Hallberg, meteorolog SMHI.

Flera varningar utfärdade

På grund av det blöta snöfallet har SMHi utfärdat flera klass-2 varningar i Väst och det redan ansträngda vattenläget kommer att prövas ytterligare.

– Det blir mer regn desto mer man närmar sig kusterna, så där är risken för översvämningar högst, och temperaturen kommer att ligga på några minusgrader upp till nollstrecket, så det kan också bli halt framöver, säger Moa Hallberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.