Foto: TT

Tyst när Hesa Fredrik skulle testas: ”Har högsta prioritet”

Uppdaterad
Publicerad

Första måndagen var tredje månad testas larmsystemet ”Hesa Fredrik”, men under den här måndagen uppmärksammade allmänheten att flera tutor i bland annat Kungälv, Storgöteborg och Mölndal inte fungerade som de skulle.

– Det här har högsta prioritet, säger Kenneth Wassberg, varningstekniker vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Den sju sekunder långa tonen, som följs av en 14 sekunders paus, ska varna allmänheten. Systemet för VMA, viktigt meddelande till allmänheten, testas fyra gånger per år – första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Men under gårdagen var det tyst på flera ställen när tutorna skulle testas. Det är osäkert exakt hur många tutor som inte fungerade, men räddningstjänsten har fått in 16 anmälningar.

Kan var tekniskt fel

Det kan vara så att vissa tysta tutor anmäls av fler åhörare så hur många som inte fungerade är oklart. Men en uppskattning från räddningstjänsten säger att det kan vara minst 3-4 stycken.

– Vi har 315 tutor totalt bara i Storgöteborg, Kenneth Wassberg, varningstekniker.

– Vi kommer att gräva vidare i det här, det kan vara så att det är ett tekniskt fel med radiomodemen eller ventilskåpen, men vi kommer självklart att undersöka det här vidare.

Fungerade i somras

Senast tutorna testades i juni fungerade samtliga, och räddningstjänsten betonar att det finns en överkapacitet av tutor som täcker varandras områden så om man inte hör den närmast installationen hör man de som är i närområdet istället.

I Kungälv upptäckte man efter 20 minuter att felet berodde på strömförsörjningen till styrskåpet inte fungerade, vilket man snabbt kunde åtgärda, vllket Kungälvs-Posten var först med att rapportera.

– Det är osäkert hur lång tid det kommer att ta och åtgärda, men vi kommer att agera snabbt för att få varningssignalerna att fungera igen, säger Kenneth Wassberg.

Hesa Fredriks fyra olika signaler

Beredskapslarm

Används vid fara för krig och består av 30 sekunders signal följt av 15 sekunders tystnad. Om signalen ljuder ska man lyssna på radio, ordna så att man snabbt kan lämna bostaden, undvika att ringa timmarna efter larmet och ta reda på var det finns skyddsrum och hjälpa till att göra i ordning det.

Flyglarm

Tillämpas när berörda myndigheter bedömer det som att landet kommer attackeras från luften. Larmet består av korta tonstötar under en minut och är en signal om att man så snabbt som möjligt ska ta sig till närmaste skyddsrum. Fram till och med 1986 var det detta larm som testades och förknippades med ”Hesa Fredrik”.

Viktigt meddelande till allmänheten (VMA)

Infördes 1986 för att få en mer civil användning av systemet – till skillnad från flyglarmet. Man önskade helt enkelt ha bättre verktyg för att förmedla krisinformation som kanske inte behövde vara ett militärt hot. Detta kunde, och kan fortfarande, gälla faror som gasutsläpp, giftig brandrök, farligt väder och liknande. Enligt vissa bedömare var det Sevesokatastrofen i norra Italien tio år tidigare, juli 1976, som låg bakom förändringen, medan andra har lyft fram den då nyligen inträffade Tjernobylolyckan (april 1986) som utlösande faktor. I alla händelser består VMA av sju sekunder långa signaler med fjorton sekunders tystnad emellan. Det är VMA-signalen som idag testas en gång i kvartalet.

Faran över

Används för att meddela att hotet mot allmänheten tagit slut. Ges efter VMA och samtliga andra signaler och består av en 30 sekunder lång sammanhängande signal.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.