Under lördagsnatten har någon suddat ut bokstaven D på torrdockan Foto: SVT VästnyttVisa alla (2)
Visa alla (2)

Varvsepok som suddas ut?

Uppdaterad
Publicerad

Kanske var det för att symbolisera att slutet är nära för varvet som någon suddat över bokstaven D i Damen.

Men ännu är det inte över för Cityvarvet i Göteborg. I våras beslutade nederländska ägaren Damen Ship Repair att lägga ner varvet. Det kan innebära spiken i kistan för den 160-åriga varvsverksamheten. För en månad sen förklarade ett 20-tal av de anställda att de ville ta över Cityvarvet och driva det vidare. Men efter rapporterna om att höga halter av miljögiftet TBT hittats i bottensedimentet, så är det osäkert om det blir något övertagande. Miljöförvaltningen utreder just nu vem som bär ansvaret för den troligtvis mycket kostsamma saneringen som krävs.

På lördagsmorgonen kunde förbipasserande läsa AMEN, vilket betyder ”låt det så ske”, på torrdockan på Götaverken. Vad den hemlige målaren menar med detta är svårt att avgöra. Kanske en bön om en räddning? Eller, någon som redan ställt in sig på att det är över?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flytten av Damens docka

Mer i ämnet