Vasa vind sänker ljudnivån i Västra Kinneskogen

Publicerad

Nu går företaget som vill bygga en vindkraftpark i Västra Kinneskogen med på Mariestads kommuns krav om bullernivåer. Men kommunen kommer ändå att säga nej.

Företaget Vasa vind vill bygga tolv vindkraftverk i Västra Kinneskogen. Projektet har mött protester och 125 överklaganden från boende i Götene och Mariestad har kommit in. Frågan ligger nu i Mark- och miljödomstolen för avgörande.

På måndag väntas i kommunfullmäktige i Mariestad använda sitt veto och säga nej till projektet. Anledningen är att parken inte uppfyller kraven i kommunens översiktsplan. Den säger att vindkraft inte får byggas närmare än 900 meter och inte låta högre än 35 decibel. Nu lovar Vasa vind en lägre ljudnivå än så.

– Vi kommer att gå in med nya handlingar till Mark- och miljödomstolen som visar att vi kan hålla oss under den ljudnivån, säger Ingemar Stenbeck, projektledare på Vasa Vind till SVT Nyheter Väst.

Kommunen vill avstyrka

Kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M) säger att det inte påverkar hans inställning.

– Förslaget till kommunfullmäktige är att avstyrka det här projektet. Hur ska vi kunna få garantier för att de håller sig under de nivåerna? I så fall får de komma in med en ny ansökan.

Götene ingen rätt att säga nej

Ytterligare en komplicerande faktor är att vindkraftparken ska ligga i Mariestad, men de som skulle drabbas av ljudet bor i Götene. Där är Åsa Karlsson (S) kommunstyrelsens ordförande.

– Vi har protesterat i flera olika myndigheter och håller kontakt med våra partikamrater inför måndagens beslut i fullmäktige. Mer kan vi inte göra, men enligt vår vindbrukplan så ska det inte vara några vindkraftverk på Kinnekulle och då är det konstigt att det ändå blir så, säger hon till SVT Nyheter Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.