På bilden syns personer som besökte Västerhavsveckan ett tidigare år. Foto: Stina Olsson/Gunilla Fransson Bangura

Västerhavsvecka – från Koster till Helsingborg

Publicerad

För tionde året arrangeras Västerhavsveckan, som är en temavecka för havsmiljön. Och den här gången sträcker sig den sig längs hela kusten från Koster till Helsingborg.

– Vi startade det här för att ge folk kunskap om vilka utmaningar vi och havet står inför.

Från och med i dag och fram till nästa söndag råder fullt fokus på havsmiljön. Västerhavsveckan firar tioårs-jubileum och i år satsas det stort på både en historisk tillbakablick och en framtidsspaning.

– Veckan arrangeras för att öka havskunskapen hos allmänheten och från början var det för att visa att det inte bara är Östersjön som har problem med sin miljö utan att också Västerhavet har det, säger Gunilla Fransson Bangura, projektledare för Västerhavsveckan, till SVT Nyheter Väst.

Några av problemen hon nämner är överfiske, övergödning, försurning, plast och skräp i havet. Något som också SVT Nyheter uppmärksammat tidigare.

Foto: Stina Olsson

Uppemot 60 000 besökare

– Vi vill visa vilka utmaningar både vi och havet står inför. Under veckan brukar det komma mellan 45 000 och 60 000 besökare på våra föreläsningar och andra roliga aktiviteter, säger hon.

Det finns bland annat möjlighet att följa med ett forskningsfartyg som går ut i Gullmarsfjorden eller Kosterhavet från Tjärnö. Utöver det blir det föreläsningar, experimentverkstad, möjlighet att träffa Västerhavets invånare på nära håll vid klappakvariet och mycket annat enligt Gunilla Fransson Bangura.

Det är Västra Götalandsregionen, som tillsammans med bland annat universitet, forskningsstationer och kommuner, anordnar Västerhavsveckan. I år sträcker den sig längs hela kusten från Koster till Helsingborg och även i Norge och Danmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.