• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs och Kårtorp. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: TT

15-åringar stoppas från anrikt fotbollsläger

Publicerad

Fotbollsdistrikten Västergötland, Halland och Skåne har valt att att stoppa 15-åringar från att åka på utvecklingsläger.

De tre distrikten väljer alltså att inte skicka 15-åringar till det årliga utvecklingslägret i Halmstad, vilket P4 Väst var först med att rapportera.

Vill inte göra skillnad på förmågor

Den främsta anledningen är att man inte vill börja göra skillnad på ungdomarnas förmågor i en så tidig ålder.

– Utifrån den forskning som finns om utvecklingen hos barn och unga så anser vi inte att det är sunt att hålla på och selektera ungdomar i en så tidig ålder. Dessutom har vi bestämt att vi inte ska göra så på föreningsnivå, och då är det inte bra om vi gör på ett annat sätt på förbundsnivå, säger Mikael Lindgren, utbildningsansvarig hos Västergötlands Fotbollförbund.

Har funnits sedan 1956

Utvecklingslägret, som tidigare kallades Elitlägret, har funnits sedan 1956 och sedan 1965 är det förlagt i Halmstad. För många ungdomar har lägret inneburit en chans att visa sina förmågor och kunna kämpa för en plats i ungdomslandslaget.

– Det har funnits länge, utan att det någonsin har analyserats, ifrågasatts eller utvärderats. Vi vill utveckla verksamheten och då måste vi också förhålla oss till barnkonventionen, säger Mikael Lindgren.

”Ett svaghetstecken”

Rickard Karlsson är tränare för IFK Skövdes P15-lag. Han håller med om att det är en för tidig ålder för att börja selektera bland ungdomarna. Samtidigt är han kritisk till oenigheten bland de olika fotbollsförbunden.

– Jag tycker det är märkligt att de svenska förbunden inte kan komma överens om enhetlig linje. Det är inte första gången som det spretar i besluten. För mig är det ett svaghetstecken, säger han.

I IF Elfsborgs U17-lag har man själva tagit beslutet redan förra året att inte skicka sina ungdomar på lägret.

– Våra spelare är ju redan på elitnivå så det blir ju att vi snor alla platser, istället för att andra får chansen. Vi har startat en egen cup istället, säger tränaren Tony Lundqvist.

Han är positiv till Fotbollförundets beslut, även om Elfsborgs ungdomar inte påverkas.

– Vi stöttar det fullt ut. Det bygger ju på att man inser hur barn behandlas när man gör urval i en för tidig ålder, säger han.

”Står inte och faller med lägret”

På Västergötlands Fotbollförbund tror man inte att beslutet hindrar arbetet med att få fram talanger bland de västgötska fotbollsklubbarna.

– Nej, det står inte och faller med lägret. Om det gör det så har man fel motivationsgrund från början, säger Mikael Lindgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer