Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av dem som drabbats av bygget av Västlänken är Hilda Petursdottir. Hennes lägenhet ligger direkt ovanför bygget och ljuden därifrån har påverkat hennes liv mer än vad hon någonsin kunnat tro. Följ med in i hennes lägenhet och förstå hur Västlänksarbetet låter. Foto: SVT

Hildas frustration över bygget av Västlänken: ”Det är ett helvete”

Uppdaterad
Publicerad

Västlänken har drabbat Hilda Petursdottir. Hennes lägenhet ligger direkt ovanför bygget och ljuden därifrån har påverkar hennes liv mer än vad hon någonsin kunnat tro.

– Om det bara varit ett år hade jag klarat det men det skall ju pågå till minst 2026. Det är ett helvete, säger hon.

Följ med in i Hildas Petursdottirs lägenhet i klippet.

Hilda Petursdottirs lägenhet ligger precis på kanten ovanför Västlänksbygget vid Operan i Göteborg. Utanför hennes fönster pågår arbete mellan 07.00 och 19.00 vardagar och har gjort så sedan 2019.

– Det påverkar mig psykiskt. Jag är ibland rädd att det skall påverka mitt arbete, säger Hilda Petursdottir.

Bott på hotell

Hon jobbar natt så när hon skall sova pågår arbetet med sprängningar och borrningar direkt utanför hennes fönster. Därför har hon, och flera andra i samma fastighet tackat ja till Trafikverkets erbjudande om ersättningsboende.

Sammanlagt har Hilda bott på hotell runt ett halvår sedan bygget började, något som tidningen Hem & Hyra var först med att berätta om.

– Just nu gör jag inte det då det fungerar dåligt. Jag sover hellre hemma med öronproppar, säger Hilda Petursdottir.

Och ersättninglägenhet vill hon inte ha då hon inte orkar släpa sina saker fram och tillbaka mellan två boenden.

Skitigt hem

Ljudet från sprängningar, borrningar, pålning och stenkross hörs genom de stängda fönstren och damm från bygget letar sig hela tiden in i lägenheten.

– Mitt hem är skitigt. Jag får städa hela tiden. Jag kan inte lyssna på radion. Jag kan inte bjuda hem folk. Man förstår inte hur jag har det om man inte kommer hit, säger Hilda Petursdottir.

Trots boendemiljön så sänker hyresvärden Bostadsbolaget inte hyran, däremot så höjs den inte.

Ingen sänkt hyra

Jennie Midler är fastighetsansvarig på Trafikverket för Västlänken. Hon menar att de har vidtagit åtgärder genom att erbjuda hotell.

– Jag har full förståelse för att det kan upplevas väldigt störande att bo nära våra arbetsområden. Och det är just det som vårt erbjudande syftar till, att erbjuda återhämtning och vila på en annan plats, säger hon.

Hon fortsätter:

– Det är en balansgång mellan allmänna och enskilda intressen och när vi bygger så stora projekt som Västlänken är det inte lätt att bygga utan att vi stör och bullrar, säger Jennie Midler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västlänken

Mer i ämnet