Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkar klimatet risken för skred? Geoteknikern Karin Odén förklarar i klippet. Foto: SVT

Västra Götaland har störst risk för jordskred i Sverige – förvärras av klimatförändringarna

Uppdaterad
Publicerad

I Västra Götaland är risken för jordskred och ras störst i Sverige. Klimatförändringarna medför mer regn och gör att riskerna ökar ännu mer. SVT följde med en geotekniker som visade skadorna vid Göta älv – området som är värst utsatt i länet.

– Konsekvenserna kan bli stora, med vattenkraftsproduktion, förorenad mark och sjöfarten som kan drabbas om det går ett stort skred, säger Karin Odén, Statens geotekniska institut, SGI.

Lerjordarna i Västra Götaland gör marken instabil. Om vattenmängden ökar i lerjorden blir de ännu mer instabila. Därför är det problematiskt när det kommer ökade mängder nederbörd.

Skredbenägenheten i länet är högst i landet, och det syns också i räddningstjänstens statistik.

Klimatförändringar i Sverige
Räddningstjänstens insatser för ras, skred och översvämningar per län 2005-2019. Foto: SGI

I Västra Götaland är det området runt Göta älvdalen som är mest problematiskt. Och av kommunerna där så är Lilla Edets kommun en av de värst utsatta, både när det gäller inträffade skred och risken för nya.

I klippet ovan kan du se hur strandlinjen förändrats och Karin Odén visar hur det ser ut där det rasat ner lera i Göta älv.

Hur har klimatet förändrats i Götaland?

Jämförelserna gäller mellan perioderna 1961-1990 och 1991-2020. 

Temperatur: Under vintern (december, januari och februari) märks den största temperaturökningen. Den är omkring 1,5° i Götaland under vintern.  

Snödjup och dagar med snö: Antalet dagar med snö har blivit färre. I Götaland ligger det maximala snödjupet på en lägre nivå än tidigare.  

Nederbörd: Nederbörden under vintern har ökat främst i västra Götaland med som mest ungefär 30 procent. Samtidigt har nederbörden minskat i delar av östra Götaland. I de nederbördsrika områdena i Bohuslän, Västergötland och Halland är årsnederbörden drygt 140 mm större. 

Källa: SMHI 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet