Jonas Anderssson (L) Foto: SVT

Västra Götaland planerar sluta betala för nätläkarbesök

Uppdaterad
Publicerad

Västra Götalandsregionen vill sluta betala för digitala läkarbesök som sker utanför regionen, så kallad utomlänsersättning. Beslut ska fattas under under fredagen.

Det är den blågröna majoriteten i Västra Götalandsregionen som från och med nästa år inte längre vill ersätta nätläkare som till exempel Kry och Min Doktor som inte har sin bas i Västra Götaland. Detta genom att slopa den så kallade utomlänsersättningen till digital vård, vilket Dagens medicin var först med att berätta.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, rekommenderar i dag att regionerna ger en ersättning på 500 kronor per nätläkarbesök.

– Vi håller nu på att se över de krav vi ställer på och de ersättningar vi ska ge vårdcentralerna i vårdvalet från och med 2022 och vi vill öka kraven på digital tillgänglighet. Ska det vara möjligt att ställa de kraven och ge vårdcentralerna ersättning för det utökade åtagandet så kan vi inte parallellt betala för digitala utomlänskontakter till olika bolag via andra regioner, säger Jonas Andersson (L) i ett pressmeddelande.

Pengar ska gå till regionens vårdcentraler

Västra Götalandsregionen beräknar att den digitala utomlänsvården kostar uppemot 150 miljoner kronor för 2021 och närmare 200 miljoner kronor nästa år om nuvarande ökningstakt fortsätter.

– Vi vill använda de pengarna till att investera i patienternas egna vårdcentraler och att de ska kunna få bättre tillgång också till digital vård från den vårdcentral där de är listade och där över 80 procent av patienterna har en fast läkarkontakt, säger Jonas Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.