Cecilia Widegren (M) tycker att regeringen är för dåliga på att utse en ny landshövding till Västra Götaland. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) är ansvarigt statsråd i frågan. Foto: Riksdagen / Kristian Pohl/Regeringskansliet

Västra Götaland är utan landshövding

Uppdaterad
Publicerad

Rollen som landshövding i Västra Götaland har stått tom sedan slutet av januari. Under måndagen uppmärksammade riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M) detta genom att lyfta frågan till ansvarig minister.

Västra Götaland saknar en landshövding sedan Lars Bäckström slutade i januari. Sedan dess är tjänsten ännu inte fylld, något som skaraborgspolitikern och riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M) lyfte i en fråga till civilminster Ardalan Shekarabi (S) under måndagen.

– Jag  tycker det är tydligt underbetyg till regeringens utnämningspolitik att man inte klarar av att göra detta. Några dagar är ju acceptabelt och även några veckor men att så här månad efter månad, det är ju inte acceptabelt.

Enligt Peter Skeppström, civilministerns pressekreterare går det inte att säga när Västra Götaland kan ha en ny landshövding.

– Det är ju ett komplicerat ärende som bereds på regeringskansliet och sen när vi väl har en landshövding på plats så meddelar vi det så fort som möjligt, säger Peter Skeppström.

Många kriterier måste uppfyllas

Han argumenterar för att det är flera olika kriterier som en ny landhövding ska uppfylla, exempelvis ha ett kontaktnät i länet och kunskap i svensk statsförvaltning.

– Det handlar egentligen om att hitta den mest lämpliga för er. Det kan ta olika tid, ibland går det fort och ibland tar det lite längre tid.

Men Cecilia Widegren tycker att det nu har dröjt alldeles för länge. Landshövdingen är chef för länsstyrelsen och därmed ansvarig för drygt 1,6 miljoner människor.

– De senaste veckorna har jag träffat alldeles för många som har lyft det här med mig, säger Cecilia Widegren (M).  Allt ifrån företag, organisationer och kommuner, till framtida investerare i Västra Götaland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.