Lars Bäckström gör sin sista dag som landshövding fredag 20 januari. Foto: SVT

Landshövdingen summerar sina nio år

Uppdaterad
Publicerad

En bohuslänning och tidigare Vänsterpartistisk riksdagsman som nu tackar för sig. Det handlar om Västra Götalands landshövding sedan nio år tillbaka som nu slutar.

SVT Nyheter Väst möter Lars Bäckström på residenset i centrala Göteborg. Det är inte bara en arbetsplats, här bor han också tillsammans med sin hustru. Landshövdingen är statens representant i länet och chef för länsstyrelsen.

Han berättar om den ovanligt tuffa start han fick den 22 januari 2008. Samma natt hade nämligen kriminella element sprängt bilar och rånat postens värdecentral i Göteborg. Ett av de mest spektakulära rånen någonsin i landet

En vanlig dag på jobbet?

– Allra första dagen möttes jag av polisledningen och Säpo. De ville informera om läget, de var kaos i Göteborg den morgonen. Inte nog med det, kronprinsessan Viktoria var på väg till länet samtidigt som USA:s tidigare vice president Al Gore var i Göteborg. Min första tanke var, jaha, en vanlig dag på jobbet?

Lars Bäckström kan så här nio år senare kosta på sig ett leende när han berättar om sin första dag på jobbet, men då var det på fullt allvar.

– Det var en ovanligt tuff första arbetsdag, säger han.

Mer om livet som landshövding: Se klippet ovan!

Krisen inom bilindustrin

Samma år han tillträdde skakade en finanskris om den västsvenska industrin, varslen duggade tätt och inte långt efter uppstod krisen inom bilindustrin. Ford ville göra sig av med Volvo personvagnar medan General Motors lade ut Saab till försäljning.

Bäckström utsågs till samordningsman av regeringen.

– Det var en sådan upplevelse att se hur vi i Sverige kan hålla ihop när det blåser. Vi satte oss ner, fackliga representanter, företagsledningar och många andra och löste krisen så gott det gick. Så här i efterhand måste jag säga att vi lyckades, säger Lars Bäckström.

Deras hem i nio år

Här och var på residenset syns flyttlådor. Han och hustrun är på väg att lämna det hus på Södra Hamngatan som varit deras hem i nio år. Vem som blir hans efterträdare vill han inte uttala sig om. Däremot berättar han gärna vad han närmast ska ta sig an.

– Jag har fått i uppdrag att senast i oktober i år presentera en helt ny asylpolitik för Sverige. Så samhällsbygget för min del fortsätter, säger Lars Bäckström.

Det var i samband med flyktingkrisen hösten 2015 han fick uppdraget av regeringen. Han ska föreslå åtgärder för att skapa ett sammanhållet system för mottagande och bosättning för aslysökande och nyanlända.

Fakta Lars Bäckström

  • Född i Uddevalla 1953
  • Från början lärare och politiker
  • Satt i riksdagen för Vänsterpartiet i nästan 20 år
  • Innan regeringen utsåg honom till landshövding var han styrelseordförande i Post- och telestyrelsen

Västra Götaland är ett förhållandevis ungt län och har under sina snart 20 år bara haft två landshövdingar. Bäckström efterträdde Göte Bernhardsson som var först ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.