Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Ge oss mer vaccin så ska vi vaccinera fler”. Det är budskapet från regionen, där bara en procent av befolkningen har vaccinerats hittills. Foto: Johan Nilsson/TT

Västra Götaland vill ha mer vaccin mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Brist på vaccin är huvudförklaringen till att vaccinationerna i Västra Götaland inte kommit längre. Sett till antal vaccinerade per hundratusen ligger regionen i det absoluta bottenskiktet både nationellt och internationellt.

I klippet ovan kan du höra Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götaland, berätta om hur vaccinationerna har gått hittills i regionen. I de högst prioriterade grupperna har man kommit igång ordentligt.

Men totalt sett ser det mindre bra ut.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Både jämfört med andra länder och andra svenska regioner hamnar Västra Götaland i bottenskiiktet.

I Israel lyckades man på två dagar vaccinera nästan halva befolkningen. I Danmark handlar det om knappt fyra procent, i hela Sverige om knappt två procent och i Västra Götaland om bara en knapp procent.

Förklaringen är enligt Kristine Rygge enkel: Västra Götaland har inte fått mer vaccin än så. Allt vaccin som kommit har också använts, hävdar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer