Västra Götalands läkarförening larmar om att det är en ”mycket ansträngd situation inom intensivvården” på Södra Älvsborgs sjukhus. Foto: SVT

Västra Götalands läkarförening: Mycket ansträngd situation inom intensivvården

Uppdaterad
Publicerad

Västra Götalands läkarförening larmar om att det är en ”mycket ansträngd situation inom intensivvården” på Södra Älvsborgs sjukhus.
Nu kommer läkarna inte längre frivilligt täcka upp för extra jourpass som krävs för att ta hand om de patienter som ligger inne till följd av covid-19.

I ett pressmeddelande från Västra Götalands läkarförening skriver de att läkarna inom intensivvården på SÄS väljer att inte längre frivilligt täcka upp för extra jourpass.

– Efter flera veckor i förstärkningsläge har arbetsmiljön inom intensivvården blivit så tuff och så fysiskt och psykosocialt dålig att vi måste agera, säger Peter Geiger, vice ordförande i Västra Götalands läkarförening.

”Risk för posttraumatisk stress”

De menar att vårdpersonalen som tar hand om de sjukaste covid-19-patienterna varje dag har en extremt hög arbetsbelastning.

– Vi ser hur kolleger drabbas av sömnstörningar och psykisk ohälsa och om inget görs finns en risk den situation som råder leder till posttraumatisk stress och utbrändhet i större skala. Arbetsgivaren måste börja lyssna på oss och kompensera för den exceptionella insats som sjukvårdspersonalen gör, säger Peter Geiger.

Höjd ersättning till läkarna

Biträdande sjukhusdirektör vid SÄS, Espen Amundsen säger till SVT Väst att frågan redan är omhändertagen.

– I går togs beslut om att höja ersättningen till läkarna på SÄS till samma nivå som vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger Espen Amundsen.

Högre ersättning kommer nu inte att leda till färre patienter påpekar Espen Amundsen, och att IVA-platserna är en regional resurs, men han säger samtidigt att sjukhusledningen gör vad man kan för att minska trycket inom intensivvården på SÄS.

– Vi snabbutbildar sjuksköterskor, omfördelar personal och har stängt operationsavdelningen vid Skene lasarett, säger Espen Amundsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet