Foto: SVT

Västra Götalandsregionen går mot nytt styre

Uppdaterad
Publicerad

Grönblå samverkan, som styrt regionen i två mandatperioder, ser ut att bytas ut efter valet. Det står klart när nästan samtliga distrikt är räknade.

Västra Götalandsregionen ser ut att gå mot ett maktskifte. De senaste åtta åren har regionen styrts av ”Grönblå samverkan” som bestått av allianspartierna tillsammans med Miljöpartiet.

Men när 94 procent av rösterna i regionvalet är räknade är det vänsterblocket som ligger i ledning, med Socialdemokraterna som enskilt största parti, med närmare 30 procent av rösterna. Även Vänsterpartiet har ökat sedan förra valet, till 10 procent av rösterna.

Valet 2022 Väst

– Vi har vind i seglen i den här regionen, säger Carina Örgård (V), regionråd.

Så här ser mandatfördelningen ut i Västra Götalandsregionen efter valet 2022. Foto: SVT

Vänsterblocket större

Alliansens största parti, Moderaterna, backar sedan förra valet och ligger preliminärt på 18,4 procent. Tillsammans får ”Grönblå samverkan” 40,6 procent, jämfört med en allians av S, V, MP och C som tillsammans utgör 48,9 procent.

Hur konstellationen kommer att se ut under nästa mandatperiod återstår att se.

– Om det ska bli ett majoritetsstyre så måste blocköverskridande samarbete till, så som det ser ut just nu, säger Maria Solevid, SVT:s valexpert.

Demokraterna klarade inte treprocentsspärren och ser ut att eventuellt behöva lämna regionfullmäktige. 

Hör SVT:s valexpert Maria Solevid kommentera regionvalet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du SVT:s valexpert Maria Solevid kommentera regionvalet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet