– Vem ska egentligen bestämma när och var en region får växa? undrar Gunilla Grahn-Hinnfors, ansvarig för stadsutvecklingsfrågor på Västsvenska Handelskammaren. Foto: SVT/Västsvenska Handelskammaren

Västsvenska Handelskammaren: Usel samordning i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

15 detaljplaner har överprövats i Göteborg de senaste fyra åren, vilket är fem fler än i Stockholm. Det uppger Västsvenska Handelskammaren.

– Vi tycker det är väldigt allvarligt och det är en tillväxthämmare, säger Gunilla Grahn-Hinnfors, på Västsvenska Handelskammaren.

Mellan 2014 och 2018 har 15 detaljplaner överprövats i Göteborg. Det kan jämföras med en i Skövde, en i Malmö och ingen Örebro. Siffrorna presenteras i en ny rapport som undersöker hur byggprocessen påverkas när stadens och statens intresse krockar. Det uppger Västsvenska Handelskammaren i ett pressmeddelande.

Göteborg sticker ut

Enligt dem överklagades nyligen kontorskomplexet Citygate i Gårda av Trafikverket, trots att både länsstyrelsen och Göteborgs stad gett klartecken för byggnationen. Dessutom stoppas långtgående planer sent i processen, vilket inte hör inte till ovanligheterna enligt Västsvenska Handelskammaren.

Göteborg

– Vi ser ju att Göteborg sticker ut med fler detaljplaner som överprövas. Vi tittade även på Stockholm, som bygger mycket mer, och där är det bara tio som överprövats. Det är ju en indikation på att någonting går sämre här, säger Gunilla Grahn-Hinnfors, ansvarig för stadsutvecklingsfrågor på Västsvenska Handelskammaren, till SVT Nyheter Väst.

Vad tror du att det här kan leda till då?

– Förutom att det blir kostsamt och riskerar att minska investeringsviljan i regionen, så drabbar det i slutändan den som vill köpa bostad eller hyra lokal, säger hon.

Enligt henne ifrågasätts regionens tillväxt av länsstyrelsen och motarbetas av Trafikverket.

– Det mest iögonfallande i undersökningen är den usla samordningen i Göteborgsregionen. Vem ska egentligen bestämma när och var en region får växa? säger Gunilla Grahn-Hinnfors.

Olika förutsättningar

Länsstyrelsens samhällsdirektör Lars Fröding kan förstå kritiken till en viss del, men säger också att olika städer har olika förutsättningar.

– Kanske Göteborgsregionen har större utmaningar än Stockholm när det gäller till exempel infrastrukturen, som ofta är en orsak till att en detaljplan stoppas, säger han.

Västsvenska Handelskammaren tycker att samordningen är usel i Göteborg, vad säger du om det?

– Jag tycker inte att den är usel. Vi har svårare utmaningar att möta med bland annat fler kommuner och fler intressenter att ta hänsyn till. Även om vi befinner oss i en högkonjunktur så gäller svensk lagstiftning och demokratins regler ska följas innan länsstyrelsen kan släppa igenom en ny detaljplan.

Västsvenska Handelskammaren

Västsvenska Handelskammaren är företrädare för det västsvenska näringslivet och en mötesplats där människor och företag kan inspireras och skapa affärer.

Deras kompetens, tjänster och nätverk och tillsammans med deras 2 800 medlemsföretag är syftet att de ska skapa tillväxt och utveckla framtidens Västsverige.

Källa: Västsvenska Handelskammaren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg

Mer i ämnet