• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Kulturkorgen var ett av fyra förslag som tävlade om uppdraget för Göteborgs kommun. Foto: SwecoVisa alla (2)
Visa alla (2)

Försenad byggstart för kulturhus i Bergsjön

Publicerad

I år skulle det första spadtaget för nya kulturhuset i Bergsjön tas, men processen har dragit ut på tiden.

Redan 2012 bestämdes det att Göteborgs nya kulturhus skulle byggas i Bergsjön och fullmäktige bestämde sig för att satsa 125 miljoner kronor på projektet. Sedan dess har det varit arkitekttävling och olika förslag på placering av byggnaden har diskuterats.

Stadsdelnämnden för Östra Göteborg som har tilldelats uppdraget, förordade en placering vid den östra entrén av torget eftersom huset då blir synligt från alla håll.

Försenad byggstart

Detaljplanen är nu klar och föreslås att antas vid nästa kommunfullmäktige. Men oavsett utgång så är bygget försenat.

– Processen har dragit ut på tiden och bygget kommer inte att starta i år som det var planerat, säger projektledare Katja Ahlsell.

Varför blir det försenat?

– Det har dragit ut på tiden av flera anledningar, just nu håller vi på med upphandlingar av entreprenörer. Men vi har också ansökt om mer pengar vilket vi väntar beslut om. Byggstarten kommer bli något år försenat, säger Ahldell.

Ska utveckla torg

Det färdiga kulturhuset kommer att inrymma bibliotek, kafé, ateljéer och en evenemangssal för kulturevent, enligt Sweco Architects som designat byggnaden.

Tanken med att planera kulturhuset vid Rymdtorget är att utveckla torget och möjligheterna för stadslivet, men också att kunna bygga ut förskolan på Tellusgatan. Samt bygga fler hållplatslägen för att utöka busskapaciteten.

I anslutning till det kulturhuset kommer torget också att rustas upp med bland annat grönområden, en scen och soltrappor.

Byggnaden skulle stå klar 2020 enligt den första tidsplanen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer