Maria Björner Brauer, chef för försäljning och marknad hos Västtrafik, menar att reklamen kan skapa en otrygg arbetsmiljö. Foto: Västtrafik

Västtrafik säger nej till reklam från högernationalistiskt parti

Publicerad

Alternativ för Sverige ville annonsera i kollektivtrafiken inför EU-valet, men fick nobben av Västtrafik.
– Den här typen av reklam har tidigare inneburit arbetsmiljöproblem, säger Maria Björner Brauer, enhetschef för försäljning och marknad hos Västtrafik.
I Stockholm gör SL en annan bedömning.

Det högernationalistiska partiet Alternativ för Sverige, som leds av den före detta sverigedemokraten Gustav Kasselstrand, finns idag inte representerat i varken riksdagen eller Europaparlamentet. Partiet vill att Sverige lämnar EU, men detta budskap får de inte sprida i Västtrafiks fordon.

– Liknande reklam har lett till hot och påhopp mot förare, men också skadegörelse och vandalisering på bussar. Vi kan inte garantera en trygg arbetsmiljö för personalen och vi kan inte heller leverera trafik enligt planen. Om bussar eller spårvagnar blir vandaliserade får de tas ur trafik, säger Maria Björner Brauer.

I vilka fall har det förekommit tidigare?

– Det har inte förekommit så mycket hos oss, men på andra håll i sverige. Det är våra partners som har den väldigt negativa erfarenheten. Det har förekommit färgkastning, nedrivna skyltar, skadegörelse och vandalisering.

Vad säger du till dem som anser att ert beslut skadar yttrandefriheten?

– För mig är det här en arbetsmiljöfråga. Om inte förarna känner sig trygga i sin arbetsmiljö är det mycket sannolikt att det inte är tryggt för kunderna heller och det kan inte vi inte acceptera, säger Maria Björner Brauer.

SL gör annan bedömning

I Stockholm har samtidigt SL beslutat att låta Alternativ för Sverige annonsera i tunnelbanan. I ett mail till SVT Väst skriver SL att det sedan 1988 finns ett styrelsebeslut om att tillåta politisk reklam.

”Det finns inte sakliga skäl att avvisa ett politisk parti som deltar i EU-valet, och tillåta ett annat.” skriver SL, och meddelar att man tillämpar Tryckfrihetsordningen på samtliga politiska partier, vilken förbjuder censur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer